1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Politiikan tutkija: Oppositiolle mahdollisuus taktikoida hallitus kumoon

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää ministeri Ville Niinistön suomettumispuheita tyypillisenä poliittisena retoriikkana.

Turun yliopiston politiikan tutkija Markku Jokisipilä. Kuva: Yle

Vihreiden mahdollinen siirtyminen oppositioon toisi hallitukselle lisää haasteita, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Hän kertoo, että vihreiden lähdön myötä hallitukselle jäisi vain hyvin pieni enemmistö, eikä se siten kestäisi riviensä rakoilua.

Hallituksen niukka enemmistö taas luo oppositiolle mahdollisuuden taktikoida se kumoon.

– Jos on esimerkiksi luottamusäänestys, niin valiokuntamatkojen tai muiden poissaolojen vuoksi oppositiolla voi olla tilapäinen enemmistö ja mahdollisuus tätä kautta kaataa hallitus.

Hallituksen tämänhetkisten ongelmien lista on pitkä:

– Eläkeratkaisu on edelleen tekemättä, soteratkaisun konkretisoiminen on alkutekijöissä ja viimesyksyisen rakennepaketin toteuttaminen pahasti kesken. Talouskasvun avaimia ei ole löydetty, Venäjän tilanne ja Ukrainan kriisi eivät missään tapauksessa helpota asiaa, Jokisipilä listaa.

Jokisipilä mukaan myös lähestyvät eduskuntavaalit vaikuttavat hallituksen jättämiseen.

– Kampanjat ovat käynnistymässä, mitä osaltaan tämäkin kertoo, että hallituksen ovi käy ja puolueita lähtee.

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) kohua herättäneitä suomettumispuheita Jokisipilä puolestaan pitää "tyypilisenä poliittisena retoriikkana".

– Puheiden tasolla varaudutaan vähän siihen, että hän on tulevaisuudessa oppositiopuolueen johtaja.