Hyppää sisältöön

Lutikkakoirat varmistivat: ötökät lähtivät sairaalasta

Pitkäniemen sairaala Nokialla on todettu puhtaaksi kesällä havaituista lutikoista. Maskulaiset hajukoirat Kessu ja Sombro varmistivat, että rakenteisiin ei jäänyt myrkytyksen jälkeen pesimään tuholaisia.

Nokian Pitkäniemen sairaalassa kesällä havaitut seinäluteet eli lutikat on saatu hävitetyksi. Tuholaistorjujilla oli apuna kaksi lutikkakoiraa, jotka tutkivat paikat ennen ja jälkeen myrkytysten. 

Rentokilin teknisen päällikön Jouni Siltalan mukaan koiria käytetään jonkin verran apuna tuholaistorjunnassa. 

– Käytämme koiria apuna silloin, kun sanotaan, että lutikoita on, mutta niitä ei löydy.

– Tai jos on iso operaatio ja haluamme selvittää, onko tuholaisia tai niiden munia vielä jossain myrkytyksen jälkeen. Jos munia jää rakenteisiin, ongelmat alkavat taas kymmenen vuorokauden kuluttua, kun toukat kuoriutuvat.

Tarkkanenäiset koirat pystyvät haistamaan kaikki lutikoiden kehitysvaiheet.

Kessu ja Sombro saivat Suomesta töitä

Maskulainen Niina Lehti luki lehdestä Nokian Pitkäniemen sairaalan ludeongelmasta ja tarjosi apuun koiriaan Kessua ja Sombroa. Lehti opiskelee Ulvilassa hajukoiraohjaajaksi ja on opettanut nelijalkaisensa lutikkakoiriksi.

Pitkäniemen päihdepsykiatrisella osastolla oli silmin nähden luteita. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

– Löysin aikoinaan netistä englanninkielistä materiaalia aiheesta ja innostuin. Esimerkiksi Englannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa lutikkakoiria käytetään paljon. Asia oli tuttu jo ennen hajukoirakoulutukseen hakemista.

Harjoituksissa käytetään yleensä Englannista tilattuja luteita sekä synteettistä luteen hajua. Ohjaaja saa itse päättää, miten haluaa koiran ilmaisevan löytönsä. Lehden koirat kertovat löydöstä nostamalla suuhunsa kaulapannassa roikkuvan rullan.

Niina Lehti löysi monirotuisen Kessun pari vuotta sitten tutusta espanjalaisesta löytöeläintarhasta.

– Minulla on ollut aikaisemminkin koditon koira Espanjasta. Kessu on luonteensa, pienen kokonsa ja sopivan karvansa takia ihanteellinen lutikkakoiraksi. Löytöeläintarhalla on noin 80 koiraa ja saan testata kaikki, jotka vaikuttavat sopivilta.

Kessu on luonteensa, pienen kokonsa ja sopivan karvansa takia ihanteellinen lutikkakoiraksi.

Niina Lehti

Kessun kaveriksi tuli myöhemmin samalta espanjalaistarhalta Sombro, joka on harjoitellut lutikkakoiran hommia vasta pari kuukautta.

– Koirat ovat  innostuneita ja tykkäävät tehdä töitä. Nämä ovat muutenkin niin aktiivisia, että täytyy harrastaa jotain, joten työhomma sopii hyvin.

Pitkäniemi puhdistui

Kessu ja Sombro pääsivät elokuun alussa ensimmäisen kerran nuuskimaan Pitkäniemen sairaalaan. Päihdepsykiatrisella osastolla oli luteita silmin nähden.

– Siellä oli huoneita, joissa tuholaistorjuja oli nähnyt luteita. Lisäksi henkilökunnan toiveesta kävimme koirien kanssa henkilöstön tilat läpi, mutta niistä ei löytynyt mitään luteisiin viittaavaa, kertoo Niina Lehti.

Myrkytysten jälkeen koirat kävivät vielä nuuskimassa, ettei rakenteisiin jäänyt esimerkiksi munia. Tilat todettiin puhtaiksi ja suursiivoukset ja pintaremontti voidaan nyt aloittaa.

Pitkäniemen ludeongelman hinta on useita satoja tuhansia euroja. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kaksi ja puoli kuukautta väistötiloissa hoidetut päihdepsykiatrian potilaat pääsevät muuttamaan entiselle osastolle lokakuun ensimmäisellä viikolla. Lutikoiden häädön, remontin, kalusteiden vaihdon ja henkilöstön kulujen arvioidaan nousevan useisiin satoihin tuhansiin euroihin.

Niina Lehti jatkaa Kessun ja Sombron kanssa hajukoiraopintoja ja valmistujaisia vietetään joulukuussa. Oma toiminimi, ProNose, on jo perustettu.

– Tämä voi tuoda leivän pöytään, sillä Suomessa palvelulle vaikuttaa riittävän kysyntää. Myös erilaiset aiheeseen liittyvät messut voivat poikia keikkoja, sanoo Niina Lehti.

Artikkeliin täsmennetty tuholaisten nimi kello 13.20

.
.