1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Jazzbändi Mopo koittaa karata ulkomaille

Suurin suomalaisen jazzin myyntitapahtuma Jazz Finland järjestetään tänä viikonloppuna Helsingissä. Musiikkifestivaaleille ja sen yhteydessä järjestettävään seminaariin saapuu kaksi sataa jazzmusiikin ammattilaista. Yksi ulkomaille ponnistava suomalaisbändi on Mopo.

Jazzyhtye Mopo eli basisti Eero Tikkanen, rumpali Eeti Nieminen ja saksofonisti Linda Fredriksson harjoituksissa. Kuva: Yle

Jazzbändi Mopo harjoittelee tiiviisti perjantain keikkaa varten. Klubikeikalle tulee tällä kertaa ulkomaisia keikkabuukkaajia ja levy-yhtiöiden edustajia.

- Se on tosi hieno mahdollisuus päästä esiintymään kansainvälisille vieraille. Toivon mukaan se poikii ulkomaankeikkoja tai vastaavaa, sanoo rumpali Eeti Nieminen.

Saksofonisti Linda Fredriksson on samaa mieltä.

- Tietenkin olisi ihanaa, että joku yleisöstä reagoisi niin, että "Hei, mulla on ensi kesänä festari, Mopo sinne heti!" Mutta on realistista varmaan ajatella, että se keskustelu aukeaa vasta siitä, kun ihmiset näkevät meidät soittamassa ja tapaavat keikan jälkeen.

Mopo voitti toukokuussa 2011 Young Nordic Jazz Comets -kilpailun Suomen karsinnan ja julkaisi ensimmäisen albuminsa. Kakkoslevy julkaistiin tänä vuonna.

Suurin suomalaisen jazzin myyntifestivaali

Jazz Finland -festivaalin tarkoituksena on esitellä suomalaista jazzia ja saada sille vientimahdollisuuksia. Helsinkiin saapuu parisataa ulkomaista jazzin ammattilaista, keikkabuukkaajaa ja levy-yhtiöiden edustajaa.

Brittiläinen pianisti, tuottaja ja levy-yhtiön perustaja Dave Stapleton on tullut Jazz Finland -festivaalin yhteydessä järjestettävään seminaariin puhujaksi. Hänen mukaansa muusikoiden kannattaa miettiä tarkkaan, mitä uraltaan haluavat.

Jazzpianisti, tuottaja ja Edition Recordsin perustaja Dave Stapleton. Kuva: Yle

- Ennakointi on tärkeää. On nähtävä, missä haluaa olla muutaman vuoden päästä ja tehtävä suunnitelma päästäkseen sinne. On verkostoiduttava ja tavattava paljon ihmisiä ja opittava paljon alasta, sanoo Dave Stapleton.

Useita levyjä omalla levymerkillään julkaissut Stapleton sanoo, että hänen virheistään voi myös oppia.

- Sanoisin, että kiirehtiminen on ollut minun virheeni. On niin helppoa julkaista kaikki liian nopeasti. Ottakaa aikanne ja kehittäkää juttunne oikealle tasolle, jotta saatte siitä mahdollisimman suuren hyödyn, neuvoo Stapleton. 

Muusikko maksaa

Showcase-festivaalien luonteeseen kuuluu, että bändit soittavat niissä ilmaiseksi tai joskus jopa maksavat osallistumisestaan. Mopolle vastaavat tilaisuudet ovat aiemmin poikineet ulkomaankeikkoja ja radiosoittoa.

- Olisi se yksinäiselle bändinvetäjälle rankkaa soitella ja ja pakottaa ihmisiä, että lähdepä nyt ilmaseksi soittamaan tonne showcasefestarille. Mutta meitä on kolme ja sovimme yhdessä, että otetaan yhteyttä tuonne ja tuonne ja jaetaan tehtävät, sanoo Linda Fredriksson.

Mopo on esiintynyt muun muassa Britanniassa, Norjassa ja Belgiassa.

- Mutta joka maahan tuntuu olevan se sama homma, että työ täytyy tehdä uudestaan. Se on semmoista myyrän työtä, pitkäjänteistä työtä, selittää Eeti Nieminen.

Joskus kuitenkin myös lykästää. Dave Stapleton näki Mopon sattumalta Tampere Jazz Happeningissä ja otti heidän levynsä oman levy-yhtiönsä levitykseen Britanniassa.

- Tämmöisissä tapauksissa showcase-festivaalit voivat todella toimia. En tuntenut heitä lainkaan ja kuulin heitä Tampereella ja ajattelin, että hehän ovat mahtavia, sanoo Stapleton.

Vaikka kokemuksta keikkailusta on jo paljon, perjantain showcasekeikka jännittää Mopoa silti.

- No soitetaan keikka yleisölle ja koitetaan unohtaa, että tää on tämmönen markkinatilaisuus, naureskelee Eero Tikkanen.