1. yle.fi
  2. Uutiset

Dalai-lama kiittelee Kiinan presidenttiä – "edeltäjäänsä ennakkoluulottomampi"

Tiibetiläisten hengellinen johtaja on toivonut Kiinan ottavan oppia Intian vähemmistöpolitiikasta. Kiinan presidentti vierailee parhaillaan Intiassa.

Ulkomaat
Dalai Lama Intiassa 16. maaliskuuta 2014.
Dalai Lama Intiassa 16. maaliskuuta 2014.Sanjay Baid / EPA

Tiibetiläisten hengellinen johtaja Dalai-lama kuvailee Kiinan presidentti Xi Jinpingin olevan ennakkoluulottomampi kuin edeltäjänsä Hu Jintao.

– Hänen lähestymistapansa on realistisempi, ennakkoluulottomampi, Dalai-lama vertasi presidenttejä puhuessaan toimittajille Mumbaissa Intiassa.

Aiemmin tällä viikolla Dalai-lama sanoi, että Kiina voisi ottaa oppia Intiasta siinä, kuinka erilaiset ihmisryhmät voivat elää sopuisasti yhdessä.

Kiinan presidentti Xi on parhaillaan harvinaisella kolmipäiväisellä vierailulla Intiassa. Hän on tavannut Delhissä muun muassa pääministeri Narendra Modin. Maiden on tarkoitus tiivistää kauppasuhteitaan.

Turvajärjestelyt ovat olleet tiukat, mutta silti ryhmä tiibetiläisiä, lähinnä naisia, onnistui kiertämään poliisit ja osoittamaan mieltään ulkopuolella, kun johtajat aloittelivat neuvottelujaan. Mielenosoittajat siirrettiin nopeasti linja-autoihin ja heidät vietiin pois paikalta, kertoo uutistoimisto AP.

Tiibetiläisten läsnäolo Intiassa ärsyttää Kiinaa

Kiina miehitti Tiibetin 1950-luvulla ja nykyisin se on yksi Kiinan 27 maakunnasta. Tiibetiläisiä pakolaisia asuu paljon Intiassa, jossa majailee myös Tiibetin pakolaishallitus, jota ei ole kansainvälisesti tunnustettu. Dalai-lama muutti Intiaan 1959, kun Tiibetin kansannousu oli epäonnistunut. Dalai-lama sai Nobelin rauhanpalkinnon 1989. Hän toivoo Tiibetille itsehallintoa, ei itsenäisyyttä. Kiina syyttää häntä itsenäisyyskampanjoinnista. Intian tiibetiläinen vähemmistö on Kiinalle vaikea asia.

Lisäksi Kiinalla ja Intialla on rajakiistoja, joista on neuvoteltu useaan otteeseen, mutta sopua ei ole syntynyt. Intia syyttää kiinalaissotilaiden tunkeutuvan Intian puolelle toistuvasti. Maat kävivät lyhyen sodan vuonna 1962.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi