Tuhatvuotinen rahakätkö löytyi Aurajokilaaksosta

Kätkössä on lähes 30 hopearahaa tai rahan katkelmaa. Ne ajoittuvat viikinkiajan loppupuolelle.

Kotimaa
Aurajokimaisema
Paula Koskinen / Yle

Viikinkiaikainen rahakätkö on löytynyt Turun ja Kaarinan rajalta, Aurajokilaaksosta. Kätkössä on 26 hopearahaa tai hopearahan katkelmaa. Alustavien arvioiden mukaan kätkö ajoittunee viikinkiajan loppupuolelle eli 1000-luvun ensimmäiselle puoliskolle.

Löytö on tällä hetkellä Turun museokeskuksessa, josta se toimitetaan Suomen Kansallismuseon Rahakammioon arvioitaviksi. Rahakammion museoassistentti Frida Ehrnsten pitää löytöä merkittävänä.

– Tämä kertoo siitä, miten rahoja on käytetty ennen vanhaan ja kuinka paljon täällä on liikkunut sen ajan rahoja. Periaatteessa siihen aikaan ei täällä vielä käytetty rahoja maksuvälineenä. Hopean arvo oli se, jolla oli merkitys, mutta Varsinais-Suomessa ja Hämeessä rahoja ymmärrettiin ihan rahoinakin, Ehrnsten kertoo.

Aarrelöydöt harvinaisia

Tuhatvuotinen rahakätkö löydettiin metallinilmaisimen avulla. Ehrnstenin mukaan metallinilmaisimella tehdyt historialliset löydöt ovat yleistyneet, mutta aarteita ei tule vastaan edes vuosittain. Yhteensä Varsinais-Suomessa on tehty kymmenkunta 1000-luvun aarrelöytöä. Osa aiemmin löydetyistä kätköistä on ollut nyt löydettyä isompia.

– Tämä oli ehkä jonkun yksittäisen henkilön kätkö. On vaikea arvata, miksi joku on rahat piilottanut. Onko hänelle tullut joku yhtäkkinen tarve päästä niistä eroon?

Turun museokeskus esittelee rahalöydön perjantaina.