OAJ: Säästöt romuttavat Jyväskylän perusopetuksen

Opetukseen kohdistuvat säästöt romuttavat koulutuksen tason Jyväskylässä. Näin uskoo OAJ, joka vaatii kaupunkia luopumaan opetustoimen säästötavoitteistaan.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ
Opettaja kokoaa lapsia tutustusmispäivänä.
Kaupungin säästöt näkyvät kaikilla luokka-asteilla, sanoo OAJ.Jani Ilola / yle

Opettajien ammattijärjestön mukaan Jyväskylän säästöt vaarantavat opetuksen tulevaisuuden kaupungissa. Noin viiden miljoonan euron leikkaukset kohdistuvat eniten henkilöstöön, sillä muualta näin suurta säästöä ei ay-väen mielestä voi saada aikaan.

- Ja kun aikuiset vähenee koulusta, lasten arki käy hurjaksi. Miten saa laadukasta opetusta jokaisena arkipäivänä koulussa? Jyväskylän opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtaja Jari Poikolainen kysyy.

Henkilöstön väheneminen suurentaisi myös luokkakokoja, jotka ovat Jyväskylässä muutenkin olleet kasvussa, vaikka kaupunki on saanut ministeriöltä rahaa opetusryhmien pienentämiseen.

- Kun nyt seitsemännen luokan ryhmäkoko on parikymmentä oppilasta, leikkausten jälkeen ryhmän keskikoko olisi 26 – 27 oppilasta, ja kun joidenkin ryhmien koon on turvallisuussyistä oltava enimmillään 16, tuloksena on väistämättä jopa yli 30 oppilaan ryhmiä, Jari Poikolainen arvioi.

Opetusryhmän kasvaminen ei hankaloita ainoastaan opetusta ja oppimista, sillä mitä suuremmat ryhmät ovat, sitä vaikeampaa koulun on muun muassa ehkäistä koulukiusaamista, muistuttaa JUKOn ja OAJ:n pääluottamusmies Petri Kääriäinen.

Jyväskylän kouluissa materiaali- ja oppikirjarahat ovat jo nyt minimissä. Esimerkiksi alaluokilla 1. ja 4. luokan koko lukuvuoden määräraha on oppilasta kohden lukuvuodessavuodessa 120 euroa, josta 90 euroa kuluu OAJ:n mukaan pelkästään välttämättömiin kirjaostoihin. Seitsemännen luokan oppilaskohtainen määräraha on 150 euroa lukuvuodessa. Opettajat ovatkin hankkineet esimerkiksi askartelu- ja käsityötarvikkeita omalla rahallaan.

OAJ pitää kaupungin toimintaa erityisen lyhytnäköisenä siksikin, että valtionosuusuudistus korjaa kaupungin taloutta jo ensi vuoden jälkeen. Nyt opettajat olisivat pitäneet lievää tuloveronkorotusta leikkauksia parempana vaihtoehtona.

- Kasvatukseen ja koulutukseen kannattaa sijoittaa. Säästöjen ja leikkausten vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen, jos tuloksena on syrjäytyvien kasvava joukko, varoittaa OAJ Keski-Suomen puheenjohtaja Juha Paananen.