1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nälkäpäivästä odotetaan apua Ebola-alueelle – tilannetta ei ole saatu hallintaan

Sierra Leonessa Ebola-klinikkaa johtava Tiina Saarikoski kuvaa epidemiaa edelleen vakavaksi. Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys kerää varoja muiden muassa Länsi-Afrikan Ebola-alueelle.

Kuva: Alpo Huhta

Länsi-Afrikassa riehuu historian pahin Ebola-epidemia. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja avustustyötekijät hoitavat sairastuneita, tiedottavat viruksen hoidosta ja antavat henkistä tukea.

Punaisen Ristin terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski on työskennellyt Sierra Leonessa syyskuun alusta lähtien. Pirkkalalainen Saarikoski johtaa Sierra Leonen Kenemaan pystytettyä 60-paikkaista Ebola-klinikkaa. Ensimmäiset potilaat on otettu hoitoon tällä viikolla.

– Meillä on ollut viisi potilasta, joista kaksi on valitettavasti kuollut. Eli nyt potilaita on kolme ja odotamme neljää potilasta lisää.

Raskasta työtä suojapuvuissa

Potilaita hoitaa Kenemassa satakunta paikallista hoitajaa ja toistakymmentä avustustyöntekijää. Suojapuvuissa työskentely on

Tilanne on edelleen vakava ja sitä ei ole saatu hallintaan.

Tiina Saarikoski

Tiina Saarikosken mukaan sekä henkisesti että fyysisesti raskasta.

– Tällä hetkellä henkilökunta pystyy olemaan päivän kuumimpana aikana sisällä noin 30 - 40 minuuttia kerrallaan työtehtävästä riippuen.

Sierra Leonessa viruksen leviämistä yritetään taltuttaa muun muassa neljän päivän poikkeustilalla, jonka aikana kansalaiset eivät saa poistua   kotoaan. Mitään varmoja merkkejä epidemian laantumisesta ei Tiina Saarikosken arvion mukaan toistaiseksi ole.

– Käsitykseni mukaan tilanne on edelleen vakava ja sitä ei ole saatu hallintaan.

Nälkäpäivästä apua myös Ebola-alueelle

Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys kerää varoja katastrofirahastoon.

Tamperelaiset Nälkäpäivä-kerääjät Soile Vuolas, Arja Antila ja Minna Luoma saivat avukseen vapaaehtoiskoira Edwartin. Kuva: Katri Rauska / Yle

Valtaosa avustusvaroista suuntautuu ulkomaille - muiden muassa Länsi-Afrikan Ebola-alueelle. Katastrofiavustuksella autetaan myös kotimaassa esimerkiksi tulipaloissa ja äkillisissä onnettomuuksissa.

SPR:n Tampereen osaston kerääjät jalkautuivat lippaineen kaduille heti torstaiaamuna. Toiminnanohjaaja Irene Kiviahon mukaan ihmiset haluavat osallistua.

– Ensimmäisillä kerääjillä on ollut myönteisiä kokemuksia. Ihmiset ymmärtävät asian ja haluavat auttaa. Mutta lahjoitussummat ovat ehkä aiempaa pienempiä. Lahjoitukset ovat enimmäkseen muutamaa euroa ja seteleitä on ollut vähemmän.