1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vihreät ulos hallituksesta – "Mieli on raskas ja pettynyt"

Hallitus kutistuu nyt neljään puolueeseen. Jäljelle jäävät kokoomus, sosiaalidemokraatit, kristillisdemokraatit ja ruotsalainen kansanpuolue. Niillä on eduskunnassa niukka enemmistö.

Ympäristöministeri Ville Niinistö  valtioneuvoston istunnon jälkeen 18. syyskuuta.
Vihreiden ministerit Ville Niinistö (vas.) ja Pekka Haavisto poistuivat Valtioneuvoston linnasta Vihreiden jätettyä hallituksen ydinvoimapäätöksen jälkeen

Vihreä liitto eroaa hallituksesta. Puolueen puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö ilmoitti asiasta valtioneuvoston yleisistunnon päätyttyä. Hän jättää esityksen erosta, mistä päätetään lopullisesti vihreiden yhteiskokouksessa lauantaina. Hallitus hyväksyi Fennovoiman ydinvoimaluvan muutoksen äänin 10–7.

– Mieli on raskas ja pettynyt, kun äänestys meni, kuten meni ja vastaesityksemme Fennovoiman ydinvoimaluvasta jäi tappiolle. Me vihreät olisimme halunneet jatkaa hallituksessa. Olemme saaneet paljon aikaan, Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Muut puolueet tekivät ratkaisunsa. Sen pohjalta puolueen puheenjohtajana heti tässä esitän eduskuntaryhmälle ja valtuuskunnalle, että lauantaina yhteiskokouksessa puolue eroaa hallituksesta.

"Teimme kaikkemme, mutta hävisimme"

Vihreät ilmoitti jo maanantaina, että puolue jättää hallituksen, jos se esittää Fennovoiman ydinvoimaluvan muutoksen hyväksymistä. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö huomautti tuolloin, että yksi Vihreiden ehdoista hallitukseen mukaan lähtemiselle oli se, ettei uusia lupia myönnetä. Niinistö korosti, että Fennovoiman hanke venäläisen Rosatomin kanssa poikkeuksellisen huono ja lisää Suomen energiariippuvuutta Venäjästä.

– Me emme loppuun saakka uskoneet, että hallitus veisi tämän asian eduskuntaan. Sikäli asia on ollut auki. Teimme kaikkemme, mutta hävisimme. Lopputulos äänin 10-7 kertoo siitä, että eduskunnassa on vielä  mahdollisuus muuttaa esitystä, Niinistö sanoi.

– Kysymyksessä on poikkeuksellisen huono hanke, kun ajattelee, että se koostuu osin suomalaisista kunnallisista energiayhtiöistä. Veronmaksajien rahoilla otetaan riskiä. Sitten on kysymys tästä reaktorin valmistajasta ja osaomistajasta.

"Ympäristöministeri oli unelmaduuni"

Ville Niinistö totesi vihreiden tiedotustilaisuudessa, että ympäristöministerin tehtävän jättäminen on henkilökohtaisesti vaikea asia.

– On se pienestä saakka luonnossa liikkuneelle ihmiselle unelmaduuni saada puolustaa tämän maan meriä ja saaristoa, jossa mäkin aina kesäni vietän Turun seudulle, ja soita ja metsiä ja eläimiä.

Hän kiitti kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien puheenjohtajia hyvästä työstä vaikeina aikoina. Hän mainitsi niin "Jyrkin", "Jutan", "Aleksin" kuin "Antinkin". Muista puoluejohtajista hän kiitti, että Carl Haglundin (r.) kanssa on hyvä henkilökohtainen kemia, ja vaikka Päivi Räsänen (kd.) kanssa on aatteellisia eroja, niin pitkissä neuvotteluissa on tullut ymmärrys toisen asemaan pienen puolueen puheenjohtajana. Ministereistä Niinistö kiitti erityisesti ulkoministeri Erkki Tuomiojan pitkäjänteistä kokemusta ja analyyttisia näkemyksiä, jotka ovat nostaneet päätöksenteon tasoa.

– Oppositiossa me arvioimme hallituksen esityksiä niiden meriittien pohjalta. Hallitus voi itse vaikuttaa siihen, kuinka hyvät mahdollisuudet sillä on jatkaa vaalikausi loppuun. Monia hallituksella vielä valmistelussa olevia rakenneuudistuksia vihreät on itse ajanut eteenpäin. On paljon tavoitteita, jotka ovat meille edelleen tärkeitä, Ville Niinistö sanoi.

Niinistö ja kehitysministeri Pekka Haavisto jatkavat toistaiseksi toimitusministereinä.

Hallitus kutistuu neljään puolueeseen. Jäljelle jäävät kokoomus, sosiaalidemokraatit, kristillisdemokraatit ja ruotsalainen kansanpuolue. Niillä on eduskunnassa 102 kansanedustajaa, kun opposition vahvuus on 98 edustajaa. Äänivaltaisia kansanedustajia hallituksella on 101, sillä puhemies Eero Heinäluomalla (sd.) ei ole oikeutta äänestää.