1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kansallisbaletin koreografi: Tanssijoita pitää rakastaa

Slovakialaissyntyiselle Natália Horečnálle, 37, sovitellaan tähtikoreografin viittaa. Hän haluaa jakaa työssään rakkautta.

Natália Horečná. Kuva: Yle

Taiteen ikiaikaiset vastavoimat, elämä ja kuolema, kannattelevat Natália Horečnán uusinta tanssiteosta.

Nykybaletti_ Utopia of Another Continent _on räätälöity Suomen Kansallisbaletille. Se sai innoituksensa Suomen valosta.

Kansallisbaletissa vieraileva koreografi puhuu talon tanssijoista lämmöllä.

- Kansallisbaletin tanssijat ovat upeita, tuntevia ihmisiä. He uskaltavat mennä "alastomana" lavalle, vaikka pyydän heiltä aika tylyjä asioita. Arvostan suuresti sitä vilpittömyyttä, jota saan heiltä vastineeksi,  Horečná hehkuttaa.

Joutsenlammessa väärään aikaan

Slovakialaissyntyinen  Horečná on noussut viime vuosina yhdeksi kiinnostavista  uusista koreografeista Euroopassa.

Tanssin Joutsenlammessa, kun kaksoistornit romahtivat. Se tuntui järjettömältä.

koreografi Natália Horečná

Klassisen baletin entinen solistitanssija kypsyi koreografiksi hollantilaisessa Nederlands Dans Theaterissa, joka on yksi maailman johtavista nykytanssitaloista. Läpimurtonsa tanssijana Horečná teki Hampurin baletissa.

Tukea koreografin uralleen  Horečná on saanut Hampurin baletin johtajalta John Neumeierilta sekä Nederlans Dans Theaterin pitkäaikaiselta taiteelliselta johtajalta Jiří Kyliánilta.

Lopullinen kipinä nykytanssiin syttyi, kun New Yorkin kaksoistornit romahtivat terrori-iskussa reilut 10 vuotta sitten. Horečná tanssi samaan aikaan lavalla Joutsenlammessa.

- Siinä ei tuntunut olevan mitään järkeä, että esitin juuri silloin joutsenta lavalla, kun tuhannet ihmiset tekivät kuolemaa. Halusin ottaa etäisyyttä baletin satumaailmaan ja siirtyä todellisuuteen.

Taiteilijoille rakkautta

Horečná  puhalsi viime keväänä positiivista energiaa Suomen Kansallisbalettiin, kun hän vieraili talossa pitämässä tanssin työpajoja.

Myös talon nuorisoryhmän tanssijat pääsivät niihin mukaan.

Tanssijoille pitää antaa paljon rakkautta

koreografi Natália Horečná

Koreografin lämmin ote on harvinaista baletin kilpailuhenkisessä ja hierarkkisessa maailmassa.

Horecnalla on aseet lukossa olevien tanssijoiden avaamiseksi.

- Ihan ensiksi halaan tanssijaa. Kun harjoitusprosessi etenee, taiteilijoille pitää antaa paljon rakkautta, sillä he rakastavat työtään. Peilin edessä harjoittelu päivästä toiseen on rankkaa. Jokaisella tanssijalla on jotain kerrottavaa.

Uuden edessä

Horečnálle on soviteltu viime vuodet tähtikoreografin viittaa. Työhistoria näyttää hyvältä, mutta toistaiseksi tanssiryhmien ja -talojen toimeksiannot ovat tulleet Euroopasta.

Suomen Kansallisbaletissa vieraileva Horečná on juuri nyt ehkä uransa suurimmassa käännekohdassa, sillä kysymys koreografin seuraavasta siirrosta vetää Horečnán naaman leveään hymyyn.

- Teen seuraavat työt Monte Carlon baletille ja Hampurin baletin nuorisoryhmälle. Olen siirtymässä uuteen maahan, jota en vielä voi paljastaa.

Onko Horečná jo huomattu angloamerikkalaisessa maailmassa? Ehkä edessä on ensivierailu Yhdysvaltoihin. Siellä toimivat esimerkiksi New York City Ballet ja Boston Ballet, jota suomalainen Mikko Nissinen johtaa.