1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jari Korkki

Jari Korkki: Ylämaan kutsut

Skottien jääräpäisyys näkyy tulleen yllätyksenä niin sanotuille asiantuntijoille ja varsinkin engelsmanneille, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Kuva: Jari Korkki / Yle
Jari Korkki. Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Tässä pari päivää sitten radiossa puhuttiin Britannian ja Skotlannin rajasta. Sinänsä hassua lausahdusta voi selittää sillä, että toimittajia on vuositolkulla opetettu puhumaan Britanniasta eikä Englannista. Oppi on mennyt perille liiankin hyvin.

Yhtä hyvin voisi tietysti puhua Britannian ja Englannin rajasta, sillä juuri Englannin ja Skotlannin unioni syntyi 1707. Yhdistynyt kuningaskunta. Wales ja nykyään Pohjois-Irlanti kaupan päälle.

Lontoon eliitille näkyy tulleen yllätyksenä, että skotit voisivat olla aidosti niin hulluja, että lähtisivät unionista. Pääministeri David Cameron on viime päivät käyttäytynyt suorastaan epätoivoisesti. Skoteille on nyt luvattu suunnilleen kuu taivaalta, jos nämä vain jaksavat yhteiseloa yhteisessä Britanniassa.

Cameronille ja monelle muulle saattaa olla pieni yllätys, että skotit eivät ole olleet aivan riemurinnoin luikkimassa karkuun Euroopan unionista. Skotit eivät muutenkaan ole aina olleet innoissaan unionin eteläosan konservatiiveista.

Liekö viikinkiveren perintöä, mutta ylämailla moni haikailee pikemmin pohjoismaisen kuin lontoolaisen hyvinvointivaltion perään. Moni myös katselee kateellisena Irlannin pärjäämistä Euroopassa.

Kävin Glasgow’ssa viimeksi maaliskuussa. Ehkä kaikkein hulluin skotlantilaisen jääräpäisyyden ilmentymä seisoo Nykytaiteen museon edustalla. Wellingtonin herttuan patsaalla on vuosikymmeniä ollut päässään liikennekartio. Pari vuotta sitten kaupunginisät luovuttivat kalliiksi käyneen taistelun eikä tötteröä enää käydä poistamassa.

Aika näyttää milloin englantilaiset oppivat.

Jari Korkki
kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja