1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen rautatieasemille tulossa uusi kuuluttajaääni

Ensi vuoden alusta Suomen rautatieasemilla kuullaan matkustajakuulutukset uudella äänellä. VR:ltä aiemmin ostetut kuulutusäänet siirtyvät Liikenneviraston vastuulle. Uusi asemaääni valitaan finaaliviisikosta.

Ihmisiä lähdössä junamatkalle Turun rautatieasemalta. Kuva: Simo Kymäläinen / Yle

Tammikuussa junamatkustajat voivat höristää korviaan uudelle kuuluttajaäänelle. Liikenneviraston kilpailu asemaäänen kuuluttajaksi on siinä vaiheessa, että viidestä finalistista valitaan voittaja ensi viikolla. Alun perin valinta piti julkistaa tänään, mutta erityisryhmien huomioiminen viivästyttää valinnan ensi viikolle.

– Olemme keränneet jo lähtötietoja ja äänestystuloksia on saatu paljon. Meillä on erityisryhmän kanssa vielä äänien keräys kesken, he eivät saaneet tuloksia meille tähän käytettäväksi. Siitä syystä tuloksen saaminen siirtyy ensi viikkoon, Ylitarkastaja Kimmo Turunen kertoo.

Kuuluttajaäänen valinnassa erityisryhmillä on tärkeä osa. Turusen mukaan kun löydetään kuulo- ja näkövammaisia hyvin palveleva ääni, palvelee se hyväkuuloisia todella hyvin.

– Erityisryhmille kuulutukset ovat erityisen tärkeitä. Haluamme löytää äänen, joka toimii hankalissa olosuhteissa joten äänen tulee olla esteetön ja selkeä. Kaikkien matkustajaryhmien tulisi kokea kuulutukset hyödyllisiksi.

Sopimus VR:n kanssa päättyy

Vaikka nykyinen kuuluttajaääni on palvellut matkustajia hyvin, haluaa Liikennevirasto irtaannuttaa matkustajainformaationsa omaksi maailmakseen. Samalla on tarkoitus uusia kuulutusjärjestelmä vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia.

– Aiemmin kuulutukset ovat ostettu VR:ltä, mutta nyt sopimus loppuu vuoden vaihteeseen. Halusimme irtaantua junaliikenteen operointimaailmasta ja pureutua matkustajainformointiin. Kuulutusten lisäksi tuotamme esimerkiksi sähköistä sisältöä näyttölaitteisiin, Turunen kertoo.