Valokeiloja ei paljon syysöissä näy – tuulastus on harvinainen kalastusmuoto

Rantaruovikossa nukkuva hauki ei huomaa veneen lipuvan yläpuolelle. Yhtäkkiä atrain iskee, ja hauki sätkii satimessa. Kalastustustavan raakuus ja alkukantaisuus kammoksuttaa, mutta myös kiehtoo harrastajia.

luonto
Tuulastusta Päijänteellä
Syyskuun yöt ovat otollisinta aikaa tuulastukselle.Vihtori Koskinen / Yle

Padasjokelainen kalastusopas Mika Vall on tuulastanut koko ikänsä. Ensimmäiset tuulastusreissut hän teki isänsä kanssa ollessaan alle 10-vuotias.

Siitä asti tuulastus on ollut joka syksyinen harrastus.

– Tähän on jäänyt aika pahasti koukkuun. Veljen kanssa tuulastamme, koska yksin se on lähes mahdotonta. Veli on iskijä ja minä soutaja.

Öisessä piikkikalastamisessa Vallia kiehtoo myös mystisyys ja kalastusmuodon pitkät perinteet.

– Öinen järvi ja tähtitaivas ovat hyviä seuralaisia.

Led-valojen tullessa markkinoille uumoiltiin kalamiesten keskuudessa, että tuulastus tulisi yleistymään. Näin ei käynyt.

Ilkka Vesikko

– Tuulastuksessa viehättää myös se alkukantaisuus. Tämä on primitiivisimpiä kalastusmuotoja, joita ihmishistoria tuntee.

Tervasoihduista led-valoihin

Keihästämällä tapahtuvan kalastuksen historia ulottuu tuhansien vuosien päähän.

– Raudan keksimisen jälkeen voi alkaa puhua tuulastuksesta. Jossain vaiheessa tuli rautainen atrain, Vall sanoo.

– Alkujaan palolaitteena toimi elävä tuli. Se oli jonkinlainen tervassoihtu. Sen jälkeen on ollut erilaisia kaasulyhtyjä ja muita, kunnes joku älysi laittaa valolaitteen kiinni auton akkuun.

Valotehoa tuli polttimolamppujen myötä roppakaupalla lisää, mutta auton akkuihin kytketyt valolaitteet olivat alkujaan raskastekoisia. Raskaiden akkujen liikuttaminen koettiin hankalaksi.

Nykyään akut ovat kevyempiä. Harva enää kuitenkaan jaksaa kevyttäkään akkua raahata mukanaan veneeseen. Nykyiset led-valot eivät vaadi suurta virtamäärää eikä paristoja suurempia virtalähteitä.

Led-valojen tuoma helpotus tuulastukseen ei ole kuitenkaan lisännyt yökalastuksen määrää.

– Tuulastus alkaa olla katoavaa kansanperinnettä, Päijät-Hämeen Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Ilkka Vesikko toteaa.

– Led-valojen tullessa markkinoille uumoiltiin kalamiesten keskuudessa, että tuulastus yleistyisi. Näin ei käynyt vaan kalastusmuoto hiipuu entisestään, hän lisää.

Vall uskoo, että tuulastuksen hiipumisen taustalla on myös se, että järvikaloja ei liiemmin arvosteta.

– Lahna ja hauki ovat yleisimmät kalat, joita tuulastuksessasaa. Ne eivät meinaa kelvata ihmisille. Varsinkin lahna koetaan roskakalaksi.

Tuulastusta Päijänteellä
Tuulastusreissu tuotti tulokseksi yhden lahnan ja sorvan.Vihtori Koskinen / Yle

Tuulastusyö Päijänteellä

On tähtikirkas syyskuinen yö Päijänteellä. Ilma on lämpimämpää kuin vesi, joten vedenpinnan päällä leijuu paksu usvalautta. Soutuvene lipuu hiljalleen rantoja pitkin.

Kalastusopas Vall kartoittaa järven pohjaa kirkkaalla autonhalogeenipolttimosta rakennetulla valolaitteella.

Vallin mukaan yö on melkein täydellinen tuulastusta ajatellen. Tähtitaivas luo tunnelmaa, vaikkakin valaisee liikaa.

Atraimen piikit pitää teroittaa joka reissun jälkeen. Sen verran aina tulee osumia kiviin.

Mika Vall

– Pivikatto puuttuu. Silloin olisi säkkipimeää. Se olisi kaikkein paras tuulastussää.

Muutaman tunnin rantojen kiertelyn aikana lampun valokeilassa vierailee satoja särkikaloja, kymmeniä ahvenia ja muutama hauki.

Muutama nukkuva kala onnistutaan jopa yllättämään. Atrainta ei kuitenkaan saada iskettyä kalan niskaan riittävän nopeasti.

– Atraimen piikit pitää teroittaa joka reissun jälkeen. Sen verran aina tulee osumia kiviin. Piikit on pidettävä neulanterävinä, jotta se menee varmasti kalasta läpi, eikä tule turhia haavakkoja.

Kalastusopas Vall kertoo, että joka reissulla kuitenkin aina pari kalaa tarttuu atraimeen.

Tyhjin käsin ei järveltä tarvinnut tälläkään kertaa poistua. Kissat saivat tuliaisina yhden lahnan ja sorvan.

_Tuulastus on kielletty huhtikuun puolivälistä juhannukseen lohi- ja siikapitoisissa virtapaikoissa ja joissa. Lupa-asioiden pitää olla myös tuulastettaessa kunnossa. Valtion kalastuksenhoitomaksun pitää olla maksettu ja vesialueen omistajalta lupa. _