1. yle.fi
  2. Uutiset

Dyykkaaja tekee huimia löytöjä – "Viimeksi löysin uusia kankaita ja avaamattomia maalipurkkeja"

Roskalavoilta löytyy tavaroita suoraan käyttöön tai tuunattavaksi. – Meidän makuuhuoneen seinät on muun muassa rempattu roskalavamateriaaleilla, kokenut roskalavojen tonkija Päivi Ketola.

ilmiöt
Roskalavaa tutkimassa
Eevastiina Lehtonen-Vieira ja Päivi Ketola tekevät löytöjä roskalavoilta.Ari Huomolin / Yle

Kerrostalon parkkipaikalle on tuotu roskalava Mikkelin Raviradantiellä. Eevastiina Lehtonen-Vieira ja Päivi Ketola tutkivat sinisen ja lievästi ruostuneen lavan sisältöä asiantuntevin silmin. Täältä voi tarttua jotakin hyödyllistä mukaan. Kummallakin on jo aiempaa kokemusta harrastuksesta.

– En mitenkään etsimällä etsi lavoja. Yleensä ne vain sattuu vastaan ja jos on aikaa, niin saatan käydä vilkaisemassa. En mä aina iske haukkana kiinni, mutta olen löytänyt ihan kivoja juttuja, kertoo Lehtonen-Vieira.

– Olen piintyneempi dyykkaaja. Minulla on tietty reitti, mitä pitkin kuljen, ja joskus löydän ja joskus en löydä. Aika paljon löytyy tavaraa, jolle heti en keksi suoraan käyttöä, mutta joka jostain syystä on mielenkiintoinen joko visuaalisesti, rakenteeltaan tai se on kunnoltaan niin erinomainen. Jonkin verran löytyy tavaroita myös suoraan käyttöön. Esimerkiksi astioita olen löytänyt oikein hyviä. Astiat voi pestä astianpesukoneessa ja ne ovat puhtaita ja käyttökelpoisia sen jälkeen, toteaa Ketola.

Hanskat ja huonommat vaatteet mukaan

Lehtonen-Vieira hakee autostaan hanskat, joilla on mukavampi ja turvallisempi penkoa roskakasaa. Naiset tietävät neuvoa, että penkomista kannattaa harrastaa vähän huonompikuntoisissa vaatteissa, jottei sotke parempia asusteitaan.

– Monet löydöt on sellaisia, että ihan sujuvasti elämässä pärjää ilman niitäkin. Tämä on asia, joka vie mennessään, vähän kuin sienestyskin. Saalistusta tietyllä tavalla, urbaania metsästystä, toteaa Ketola.

– Olen löytänyt roskalavalla olevista säkeistä ihan uusia kankaita ja viime viikolla löysin pyyhkeitä, kertoo Lehtonen-Vieira.

Roskalaatikko
Ari Huomolin / Yle

– Meidän perheellä parhaat löydöt on ollut sellaisia, että on löydetty ihan avaamattomia maalipurkkeja ja muita sisustusmaaleja. Meidän makuuhuoneen seinät on muun muassa rempattu roskalavamateriaaleilla, että ei tarvinnut mitään sellaista ostaa, Ketola kertoo.

"Nuoret ihan innoissaan"

Ohikulkijat saattavat ihmetellä roskalavoja penkovia henkilöitä, mutta se ei Lehtonen-Vieiraa eikä Ketolaa haittaa.

– Tän lajin harrastajaksi ei kauhean moni suoraan tunnustaudu, ainakaan intohimoiseksi. Siihen ehkä liittyy vähän häpeää. Että pitääkö sitä nyt kaikkea roskaa mennä tonkimaan? Ja oletko niin köyhä, että tarvitset toisten roskia? Olen todennut, että mulla on jo maine mennyt niin monta kertaa, että ei tee enää tiukkaa, pohtii Ketola.

– Yhden kerran kävi niin, että ohikulkijat tulivat kysymään, mitä olin löytänyt ja kysyivät voivatko liittyä seuraan. Voi olla, että ehkä meidän ikäpolvessa ei niin sitä häpeää koe, mutta voisin kuvitella, että jotkut vanhemmat ihmiset voisivat ajatella, että tämä on hävettävä asia. Ja taas nuoremmat ovat ihan innoissaan, toteaa Lehtonen-Vieira.

Tarttuuko etsijäkaksikolle tältä lavalta mukaan mitään mielenkiintoista?

– Tämä on sotkuisen näköinen lava. Tämä on jo kastunut, mutta kyllä täälläkin varmasti jotain ihan käyttökelpoista tavaraa on, Ketola silmäilee.

– Jos kunnostaa ja tuunailee, niin kyllähän tuossa tuolia löytyy ja fillarinrunkokin siellä näkyy olevan, miettii Lehtonen-Vieira.

Patjan jousia puutarhaan

Roskalavoilta saattaa löytää esimerkiksi suoraan käyttöön kelpaavia huonekaluja tai sitten jatkokäsittelyä kaipaavia osia tai kalusteita.

– Yksi kaverini keräili patjan jousia ja hän vei ne puutarhaan ne kasville. Kaikenlaista voi keksiä, mielikuvitus on vain rajana, mainitsee Lehtonen-Vieira.

– Sille esineelle voi antaa kokonaan ihan uuden elämän. Eilen löysin esimerkiksi lintuhäkin, josta meinaan tehdä kasville kiipeilytuen, sanoo Ketola.

Lehtonen-Vieira tyytyi tällä kertaa tarkkailijan ja avustajan rooliin, mutta Ketolalle tarttui mukaan sekä vesivanerilevy seinätekstiilin taustalevyksi että suuri metallirengas, josta valmistuu keinu koko perheelle.

Lue seuraavaksi