1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Stubb vihreiden lähdöstä: "Ero tapahtui rakentavassa hengessä"

Neljän puolueen puheenjohtajat pitivät tiedotustilaisuuden torstaina.

Hallituksen tiedotustilaisuus.
Neljän puolueen puheenjohtajat pitivät tiedotustilaisuuden torstaina.

Hallitus esittää Fennovoiman ydinvoimaluvan muutoksen hyväksymistä. Sen sijaan Teollisuuden Voima ei ole saamassa lisäaikaa ydinvoimaluvalleen.

– Fennovoima etenee Suomen lakien mukaan, suomalaisin omistuksin ja suomalaisilla operaattorreilla, sanoo pääministeri Alexander Stubb (kok.)

Hän toteaa, että TVO:n hakemus päätettiin jättää pöydälle tässä vaiheessa ja siihen palataan. Stubb itse on kannattanut kolmea ydinvoimalaitosta. Kaikki kuusi kokoomusministeriä äänestivät Fennovoiman ydinvoimalaitoksen puolesta.

– Julkisessa keskustelussa on ollut paljon pohdintaa Fennovoiman omistuksesta ja ymmärrän nämä huolet.

Stubb kehaisi vihreitä hallituskumppaneina ja toivoo, että hyvä ja reilu yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa.

– Vihreiden ero hallituksesta tapahtui erittäin rakentavassa hengessä, Stubb jatkaa.

Hänen mukaansa hallitusyhteistö jatkuu ennallaan vihreiden lähdöstä huolimatta.

– Me olemme neljästään tiiviis porukka ja olemme päättäneet jatkaa yhteistyötä.

Stubb kuvailee päätöksentekoa haastavammaksi jatkossa, koska enemmistö eduskunnassa on pieni. Hallituksen enemmistö on nyt 102 kansanedustajaa, kun puhemies lasketaan mukaan.

SDP:n, RKP:n, kristillisten ja kokoomuksen puheenjohtajat pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden ydinvoimaluvista ja hallitusyhteistyön tulevaisuudesta torstaina kello 14 jälkeen.

Rinne: Me tarvitaan työpaikkoja

Toiseksi suurimman hallituspuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kiitteli myös hallitusyhteistyötä vihreiden kanssa. Hän kuitenkin korosti sitä, että talouden murros on ollut kova globaalisti ja Euroopassa ja uusia työpaikkoja tarvitaan Suomessa.

– On mahdotonta ajatella, että 6–7 miljardin investointi jäisi toteutumatta, mikä toisi 25 000–35 000 henkilötyövuotta. Samalla varmistetaan, että energian saanti on ennustettavaa tulevaisuudessa ja hintataso voidaan ennalta merkittävällä tasolla arvioida, Rinne perustelee.

Rinne kertoi pyytäneensä torstaina TVO:n lupapäätösasiakirjoja itselleen, koska hän haluaa miettiä, miten TVO:n kohdalla tulisi menetellä jatkossa.