Ihmisen hengen pelastaneet sankarikoirat saivat palkintonsa

Poliisikoira Famo pelasti kesällä marjametsään eksyneen vanhuksen hengen. Famon kollega Pakki puolestaan löysi kadonneen muistisairaan miehen viime hetkellä. Nyt sankarikoirat saivat kiitoksensa.

Kuva: Poliisi

Suomen poliisikoirayhdistys on palkinnut kaksi ihmishengen pelastanutta Hämeen poliisilaitoksen koiraa. Koirat ohjaajineen saivat palkinnoksi kunniaviirit.

Koirat näyttivät taitonsa kesällä etsiessään kadonneita ihmisiä.

Ensimmäinen tunnustukseen johtaneista tapahtumasarjoista sai alkunsa, kun Orimattilassa katosi marjametsään seitsemänkymppinen nainen. Häntä etsimään hälytettiin illalla kolme poliisikoiranohjaajaa koirineen.

Paikalle ehätti ensimmäisenä Famo, joka lähti maastosta löytyneen hajujäljen perään. Koirakko seurasi jälkeä niin huonokuntoisessa maastossa, että tilannetta johtaneen poliisin usko naisen löytymiseen horjui, kerrotaan etsinnän vaiheista Hämeen poliisilaitoksen Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Kolmen kilometrin jäljestyksen jälkeen koirakko löysi naisen liikuntakyvyttömänä ja väsyneenä. Poliisit kantoivat löytyneen lähimmän tien varteen, josta nainen vietiin sairaalaan.

Etsintä jatkui, vaikka tilanne vaikutti toivottomalta

Pakki-poliisikoira puolestaan osoitti etsijäntaitonsa Hämeenlinnan Hauholla, jossa muutama päivä orimattilalaisen marjastajan katoamisen jälkeen poistui kotoaan muistisairas 85-vuotias mies.

Poliisi etsi miestä useiden poliisikoirien, Rajavartiolaitoksen ja Vapepan avustuksella. Katoamista seuraavana päivänä koira löysi maastosta miehen kännykän, mutta siihen johtolangat alkuun tyssäsivät.

Etsinnät oli jo päätetty keskeyttää tuloksettomina, mutta yövuoroon tullut koirapartio halusi vielä yrittää. Etsintöjä jatkettiin pimeydessä otsalamppujen turvin.

Puolen yön tienoilla Pakki-koiran huomion kiinnitti viljapelto, jossa ei ihmisen silmin näkynyt erotettavia jälkiä. Koira hakeutui kuitenkin lähemmäs peltoa – ja pian viljan seasta alkoikin kuulua kadonneen vanhuksen ääni.

Mies oli löytöhetkellä juuri ja juuri tajuissaan. Hänellä oli kylmä ja nestehukka, eikä hän päässyt enää liikkeelle omin voimin. Etsintä sai kuin saikin onnellisen lopun, ja mies toimitettiin sairaalahoitoon.

"Eivätköhän ne ylimääräisen makkara-annoksen saa"

Suomen poliisikoirayhdistys palkitsee vuosittain koiria, joiden esimerkillisen toiminnan ansiosta ihmishenkiä on pelastunut.

Palkittujen koirien määrä vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna tunnustuksen on saanut lukuisa joukko poliisikoiria.

Kun poliisi lähtee etsimään kadonnutta henkilöä, koirapartio lähtee aina ensimmäisenä.

Esko Seppänen

Yhdistyksen puheenjohtaja Esko Seppänen kertoo, että palkinto myönnetään silloin, kun etsintätilanne on ollut niin vakava, että ilman koiran etsijäntaitoja ihminen olisi menehtynyt maastoon.

Seppänen arvioi palkitsemisen yleistymisen johtuneen esimerkiksi siitä, että nykyään etsintöihin osallistuu heti ensihetkistä asti mahdollisimman moni koirapartio.

– Takavuosina etsinnöille lähti ensin yksi koira. Jos ihmistä ei löytynyt, sitten vasta mukaan tuli muita. Kun poliisi lähtee etsimään kadonnutta henkilöä, koirapartio lähtee aina ensimmäisenä. Nykyään koitetaan saada matkaan isompi partio, jolloin tuloksetkin ovat parantuneet.

Palkintoseremoniassa Famo ja Pakki poseerasivat kuvaajille ryhdikkäästi kunniaviiriensä vierellä.

Viireistä on kuitenkin ehkä enemmän iloa koirien ohjaajille, joten kai sankarikoirat saavat myös koiramaiset palkinnot?

– Kullakin on niin oma ruokavalionsa, ettemme ole jakaneet erikseen ruokapalkintoa. Mutta ohjaaja varmasti palkitsee koiransa. Eivätköhän ne ainakin ylimääräisen makkara-annoksen saa, Seppänen naurahtaa.