Porilaiset kaipaavat Vetovoimaa takaisin Kirjuriin

Kuntoarvion mukaan Kirjurinluodon valotaideteoksen korjaaminen maksaisi noin 10 000 euroa. Vetovoima-teos poistettiin keväällä, koska se oli tullut teknisesti tiensä päähän. Vielä on toivoa teoksen saamiseksi takaisin jokirantaan.

taide
Viisi kiveä nurmikolla. Kivistä lähtevät vaijerit yhdistyvät ilmassa. Taustalla Kokemäenjoki.
Lore Korpelainen / Yle

Moni porilainen näkisi mielellään Vetovoima-teoksen palaavan tutulle paikalleen Raumansillan kupeeseen. Porin taidemuseosta kerrotaan, että museolle tulee säännöllisesti teokseen liittyviä kyselyjä.

Kirjurinluotoon tulijoita tervehtinyt valotaideteos poistettiin paikaltaan keväällä, koska se oli tullut teknisesti tiensä päähän. Jos rahaa löytyy, Vetovoima saattaa taas hohtaa valoaan ensi vuonna.

Kymppitonnin korjaus

Teknisen palvelukeskuksen kuntoarvion mukaan taideteoksen korjaaminen maksaisi noin 10 000 euroa. Teoksen sähkötekniikka pitää vaihtaa ja muutamia hitsaussaumoja on korjattava. Työ voitaisiin tehdä kaupungin omana työnä.

– Ensin täytyy löytyä se 10 000 euroa. Aikaisintaan korjaustyö voidaan aloittaa ensi vuonna, sanoo rakennuttajainsinööri Miia Kurri.

Kurrin arvion mukaan teoksen kunnostus ei olisi kovin suuri urakka.

Se on ollut kävelylenkkieni kohokohta

Porilainen nainen

– Kyllä se varmaan noin kuukaudessa saataisiin valmiiksi.

Kansalaiskeräys pystyyn?

Kirjurinluodossa lenkkeilevät porilaiset sanovat jo kaipaavansa teosta.

– Se on ollut kävelylenkkieni kohokohta etenkin syksyisin. Se kuuluu tänne, sanoo Kirjurinluodossa säännöllisesti ulkoileva nainen.

Osa kaupunkilaisista olisi valmis laittamaan likoon omaa rahaa teoksen kunnostukseen.

– Juuri viime viikolla katselin teoksen perustaa ja ajattelin, että siitä puuttuu se pallo. Kaipaan sitä. Minusta sen takaisin saamiseksi voisi järjestää kansalaiskeräyksen jos ei rahaa muuten löydy, toteaa nuori nainen.

Raudasta ja lampuista koostuvan Vetovoiman valmistivat kuvataiteilijat Jaakko Himanen, Jere Ruotsalainen ja Jouni Sarpola vuonna 1999. Alun perin Vetovoiman piti olla vain yhden kesäkauden teos, mutta sen elinkaari piteni 15 vuoteen. 248 lampusta muodostuva teos on saanut sähkövirtansa lahjoituksena Pori Energialta.