Unohditko perua pöytävarauksen? – ensi vuonna siitä seuraa lasku

Varatut, mutta lopulta tyhjiksi jäävät pöydät aiheuttavat ravintoloille suuria tappioita varsinkin viikonloppuiltaisin. MaRa:n laatimat yleiset varaus- ja peruutusehdot tulevat voimaan vuodenvaihteessa. Niissä sovitaan myös mahdollisuudesta veloittaa asiakasta perumattomasta pöytävarauksesta.

Kotimaa
Kuvassa ravintolan ruoka-annos, pekoniin käärittyä hirvenfilettä ja perunamuusia.
Anssi Leppänen / Yle

Niin sanottu no show -ilmiö on yleistynyt ravintoloissa viime vuosina. Varsinkin pikkujoulukaudella pöytiä varataan hyvissä ajoin suurille joukoille – varmuuden vuoksi useammasta paikasta. Usein hylätyt varaukset unohdetaan perua.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan tavoitteena olikin saada uudet varaus- ja peruutusehdot käyttöön jo ennen alkavaa pikkujoulukautta. Keskustelut kuluttajaviraston kanssa ottivat kuitenkin oman aikansa ja näillä näkymin säännöt tulevat voimaan vuoden 2015 alussa.

– Neuvotteluissa on edetty hyvässä yhteisymmärryksessä. Lähinnä tärkeää on se, että asiakasta informoidaan pöytävarauksen yhteydessä siitä, että peruuttamattomasta varauksesta voidaan veloittaa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi sähköpostiviestillä, jossa pöytävaraus vahvistetaan, MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo.

Ravintolat päättävät sanktiosumman itse

Suunnitelmien mukaan pöytävaraus pitäisi perua viimeistään vuorokautta ennen sovittua ajankohtaa. Mahdollisesta sanktiosta ja sen suuruudesta ravintola voi päättää itse.

– On selvää, että silloin kun varataan pöytä esimerkiksi kuudelle hengelle ja se jätetään perumatta, niin ravintolalle aiheutuu suuri vahinko. Asia riippuu myös annosten hinnoista, Lappi selittää.

MaRa on aiemmin valmistellut vastaavat ohjeet keilahalleille ja majoitusliikkeille. Ne on otettu laajasti käyttöön ja Lappi uskoo myös ravintoloiden tarttuvan hanakasti uuteen säännöstöön.

– Tavoite ei ole, että ravintolat alkaisivat periä asiakkailta korvauksia vaan asiakkaat ymmärtäisivät sen, että jos pöydän on varannut, niin sinne täytyy jonkun tulla paikalle tai sitten varaus täytyy perua.