Porošenko: Putin uhkasi Itä-Euroopan pääkaupunkeja

Venäjän presidentti uhkasi voivansa vallata Baltian, Puolan ja Unkarin pääkaupungit kahdessa päivässä, kertovat saksalaislehden haltuunsa saamat keskustelupöytäkirjat. Putin sanoi lehden mukaan myös voivansa estää Venäjää vastaan suunnatut päätökset.

Ulkomaat
Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin.Michael Klimentyev / AFP / Lehtikuva

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt uhkauksen, jonka mukaan hän voisi halutessaan vallata Itä-Euroopan pääkaupunkeja.

Asiasta kertoo saksalainen Süddeutsche Zeitung -lehti (siirryt toiseen palveluun), joka on saanut haltuunsa Ukrainan presidentin Petro Porošenkon ja EU-komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson viime perjantain keskusteluista tehdyn yhteenvedon.

Porošenko kertoi Barrosolle, että erään keskustelun yhteydessä Putin oli kiihtyneenä uhannut Itä-Euroopan pääkaupunkien valtaamisella.

– Jos haluaisin, voisivat venäläiset joukot vallata kahdessa päivässä ei vain Kiovan, vaan myös Riian, Vilnan, Tallinnan, Varsovan tai Budapestin, Putin oli tokaissut.

Porošenko on puhunut Putinin kanssa viime viikkoina puhelimitse useita kertoja, kun Ukrainan kriisiä on selvitelty.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Putin uhkasi lähettää armeijansa valtaamaan entisiä itä-blokin alueita. Elokuun lopulla hänen kerrottiin sanoneen, että Venäjä voisi vallata Kiovan kahdessa viikossa.

Porošenko kertoo Putinin myös varoittaneen Ukrainaa laskemasta liikaa EU:n tuen varaan. Venäjä kykenee kahdenvälisten yhteyksiensä kautta muodostamaan EU:n sisälle "puskurivähemmistön", joka estäisi Venäjälle haitalliset päätökset, Putin oli lehden mukaan sanonut.

Ukrainan ja EU:n yhteistyösopimus näyttää muutenkin olevan Venäjälle erittäin arka paikka. Ukrainan ja EU:n yhteistyön estäminen näyttää olevan Putinille jopa tärkeämpää kuin Itä-Ukrainan poliittinen kehitys, lehti kirjoittaa keskustelupöytäkirjoihin vedoten.

EU ei kommentoi uutista, koska se koskee luottamuksellisia keskusteluja, sanoo komission tiedottaja.

Interfax-Ukraine-uutistoimiston (siirryt toiseen palveluun) mukaan myöskään Porošenkon kansliasta ei ole vahvistettu saksalaislehden tietoja presidentin keskusteluista Putinin tai Barroson kanssa.