1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seniorimatkailun helmi halutaan perustaa Ristijärvelle

Ristijärven Pirtin alueelle suunnitellulle Helmi Villas -kohteelle etsitään toiminnan käynnistävää yrittäjää. Samanaikaisesti kartoitetaan palvelutarjontaa monipuolistavaa yritysverkostoa.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Seniorpoliksen suunnitelmista Ristijärvellä.
Seniorpolis Oy

Seniorpolis Oy (siirryt toiseen palveluun) ja Kainuun Etu (siirryt toiseen palveluun) esittelivät alueen kehittämissuunnitelmia syyskuun alussa Helsingissä järjestetyssä FDI-sijoitustapahtumassa. Mukana oli myös Ristijärven kunnan edustajia.

– Tapahtumassa emme neuvotelleet potentiaalisten matkailuyrittäjien kanssa. FDI-tapahtuma oli ICT-alan tapahtuma, jossa me olimme kertomassa kehityssuunnitelmastamme ja hakemassa siihen uusia ideoita etenkin palveluntuotannon digitaaliselle puolelle. ITC-osaajilla on mielenkiintoisia sähköisiä ratkaisuja, joita matkailukohde voi käyttää hyväkseen, Seniorpolis Oy:n toimitusjohtaja Leena Penttinen kertoo.

Helmi Villas -työnimeä käyttävä kohde tunnettiin aiemmin Kultaisen Iän kohde -nimisenä hankkeena, jolle on tehty jatkohankehakemus. Huhtikuussa 2014 päättyneessä Kultaisen Iän kohde -hankkeessa laadittiin alustavia suunnitelmia seniorien matkailukohteen liiketoiminnan mahdollisuuksista. Nyt ELY-keskukselle jätetty jatkohankehakemus jatkaa Pöyryn Finland Oy:n toteuttaman hankkeen viitoittamaa tietä. Tavoitteena on saada hanke rakennusvaiheeseen vuoteen 2017 mennessä

– Ensimmäisessä hankkeessa tehtiin asiakaskartoitus, jonka mukaan kiinnostusta tällaiselle kohteelle löytyy. Suomessa ei ole ainuttakaan +55-vuotiaisiin erikoistunutta matkailukohdetta, Penttinen huomauttaa.

Sopivaa yrittäjää etsitään

Kultaisen iän kohde -hankkeen aikana yrittäjiä ei käynyt tutustumassa kohteeseen. Yhteyksiä on ollut, mutta sopivaa yrittäjää ei ole löytynyt.

– Tässä vaiheessa projektia olisi ehkä jopa ollut liian aikaista vuokrata tai myydä maata vielä kenellekään, Ristijärven kunnanjohtaja Raija Potila toteaa.

Haasteena Potila näkee Kainuun saavutettavuuden vieraspaikkakuntalaisten näkökulmasta.

– Hyvät liikenneyhteydet ovat ratkaisevan tärkeitä koko Kainuun matkailulle, niin myös Ristijärven Pirtin alueen kehittämiselle, Potila korostaa.

Hyvät liikenneyhteydet ovat ratkaisevan tärkeitä koko Kainuun matkailulle, niin myös Ristijärven Pirtin alueen kehittämiselle.

Raija Potila

– Kainuussa olemme hyvin saavutettavissa. Ristijärveltä on vain vähän yli 40 kilometriä Kajaaniin, lentokentälle ja rautatieasemalle. Ja 5-tie kulkee aivan Pirtin alueen vierestä, Potila jatkaa.

Majoituskapasiteetti nousisi 250–300 vuodepaikan verran

Helmi Villas on suunnattu senioriasumiseen ja -liiketoimintaan eli kunnan omistamalle alueelle kohoaa muun muassa loma-asuntoja. Kultaisen iän kohde -hankkeessa tehtiin kohteen kannattavuuden ja toteutettavuuden arvioimiseksi useita laskelmia eri oletuksilla.

Yksi esitetyistä toteutusmalleista on kohteen rakentaminen kolmessa eri vaiheessa, jolloin kokonaisinvestoinnit nousisivat noin 8 miljoonaan euroon. Rakennettavaa maata on noin kolmikertainen määrä verrattuna Ristijärven Pirtin nyt käytössä olevaan maa-alueeseen. Tässä vaiheessa alueen suunnittelua majoituskapasiteetin arvioidaan nousevan noin 250–300 vuodepaikkaan.

Ristijärven kunta ei itse sijoita alueelle viime valtuustokaudella tekemänsä periaatepäätöksen mukaisesti. Kunta huolehtii alueelle vain tarvittavat vesi-, viemäri- ja tieverkoston sekä laajakaistan.

Ristijärvellä senioriliiketoimintaan ja -matkailuun on panostettu ahkerasti. Kunnan matkailun Master Plan valmistui vuonna 2012, ja siinä nimenomaan seniorimatkailu on nostettu yhdeksi tärkeimmistä kohteista.

Lue seuraavaksi