1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Euroopan parlamentti: Ydinenergiahankkeet Venäjän kanssa jäihin

Euroopan vihreiden ja Heidi Hautalan esityksestä koko parlamentti päätyi esittämään poliittisessa kannanotossaan, että Venäjä suljettaisiin ydinalan yhteistyöstä.

Ulkomaat
Euroopan parlamentti 16. syyskuuta 2014
Euroopan parlamentti syyskuussa 2014.Patrick Seeger / EPA

Euroopan parlamentti vetäisi jäsenmaita kovempaa linjaa Venäjä-pakotteissa.

Parlamentti kehottaa EU:ta harkitsemaan, että se jättäisi Venäjän ydinalan siviiliyhteistyön ulkopuolelle ja keskeyttäisi esimerkiksi uuden eteläisen kaasuputkilinjan suunnittelun.

Samoin parlamentti sulkisi Venäjän ulos swift-järjestelmästä, mikä vaikeuttaisi kaikkia venäläisten rahansiirtoja muualle maailmaan.

Parlamentti ilmoitti mielipiteensä päätöslauselmassa. Päätöslauselma on poliittinen kannanotto, eikä sillä ole vaikutusta lakeihin tai unionin päätöksentekoon.

Euroopan parlamentti lausui mielipiteensä ydinvoimayhteistyöstä Venäjän kanssa samana päivänä, jolloin Suomi päätti antaa Fennovoimalle luvan jatkaa ydinvoimahanketta Rosatomin kanssa.

Koko ydinvoima-asia päätyi lauselmaan Euroopan vihreiden esityksestä, jota oli laatimassa myös Suomen euroedustaja Heidi Hautala.

Hautala sanoi jo tiistaina parlamentille, että Suomi on antamassa luvan Rosatomin toimittamalle voimalalle.

– Mielestäni tämä on meidän Venäjä-politiikkamme hengen vastaista, ja toivon teidän kiinnittävän siihen huomiota, Hautala sanoi parlamentissa.

Vihreiden mielipiden päätyi europarlamentin yhteiseen tekstiin. Euroopan parlamentista katsottuna Suomen ydinvoimapäätös tuli erikoisella hetkellä – juuri kun unioni on päättänyt Venäjä-pakotteiden kiristämisestä.

Suomi ei tosin ole yksin lisäämässä Rosatom-yhteistyötään. Myös Unkari on tilannut venäläisyhtiöltä reaktoreita.

Britannia taas on pannut oman hankkeensa Rosatomin kanssa katkolle Ukrainan tilanteen takia.