Lentohenkilökunnalla on kaksinkertainen melanoomariski

Tutkimukseen osallistui lähes 270 000 lentokoneissa työskentelevää.

terveys
Jayson Nichols .
Austraalian ilmavoimien pilotti Jayson Nichols työssään.Michael Martina / EPA

Lentäjät ja muu lentohenkilökunta sairastuvat melanooma-ihosyöpään kaksi kertaa todennäköisemmin kuin väestö yleensä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tutkijat epäilevät riskin johtuvan tavallista suuremmasta altistuksesta auringon UVA-säteilylle.

Lentohenkilökunnan ihosyöpäriskistä on saatu viitteitä tätäkin ennen, mutta tulokset eivät ole olleet yksiselitteisiä. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 19 tutkimuksen yhteisanalyysiin.

Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä lähes 270 000 lentokoneissa työskentelevää.

Analyysin perusteella lentohenkilökunnan riski sairastua melanoomaan on noin kaksi kertaa suurempi kuin muun väestön. Lentäjät saattavat myös menehtyä melanoomaan muita todennäköisemmin, tulokset osoittavat.

Auringon UVA-säteily ei ole yhtä suuri ihosyöpäriski kuin UVB-säteily, mutta tutkimusten perusteella se läpäisee lentokoneiden ikkunalasit tehokkaammin kuin UVB. Auringon UV-säteily voimistuu tasaisesti mitä korkeammalle noustaan, joten lentohenkilökunnan altistus voi olla jopa kaksinkertaista verrattuna maan kamaralla työskenteleviin.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka he epäilevät lentohenkilökunnan melanoomariskin johtuvan UVA-säteilystä, heidän tutkimuksestaan ei voi päätellä, mistä riski oikeasti johtuu.

Työperäisen altistumisen lisäksi elintavat ja moni muu seikka voivat selittää tulokset, he kirjoittavat.

Melanooma on yleistynyt nopeasti länsimaissa viimeisimpien vuosikymmenten aikana. Suomessa siihen sairastuu vuosittain yli 1300 henkilöä. Melanooman riski on suuri etenkin paljon auringonvalossa aikaa viettävillä herkästi ihonsa polttavilla. Myös runsasluomisuus lisää riskiä.

Tutkimus julkaistiin Jama Dermatology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim