Rykimäaika alkaa - metsässä oltava valppaana

Paliskuntain yhdistys muistuttaa, että rykimäaikaan eli porojen kiima-aikaan on syytä pysyä poissa hirvaiden tieltä ja erityisesti hirvaan ja naarasporojen välistä. Poroja havaitessa on viisainta kiertää ne rauhallisesti mahdollisimman kaukaa.

luonto
Poroja erotteluaitauksessa.
Poroja erotteluaitauksessa.Sanna Kähkönen / Yle

Rykimä eli porojen kiima-aika on juuri aluillaan. Rykimä alkaa syyskuun loppupuolella ja sitä kestää loka-marraskuulle saakka.

Rykimäaikana hirvaat eli urosporot piirittävät vaatimia eli naarasporoja suvunjatkaminen mielessään.

Hirvaat ovat mustasukkaisia vaatimistaan ja puolustavat niitä aggressiivisesti toisia hirvaita vastaan. Sarvien kalistelu on paitsi oman aseman vahvistamista ja puolustamista myös biologinen ase vaadinten hormonitoiminnan otolliseen virittelyyn.

Suurimmat, vahvimmat ja energisimmin voimiensa tunnossa pullistelevat uroot vievät tässä näytelmässä parhaan potin ja saavat geeninsä laajimpaan jakeluun.

Porot väistävät yleensä ihmistä. Rykimäaikaan on silti syytä pysyä poissa hirvaiden tieltä ja erityisesti hirvaan ja naarasporojen välistä. Poroja havaitessa on viisainta kiertää ne rauhallisesti mahdollisimman kaukaa.

Porojen yllättämisen voi välttää taputtamalla käsiään ja pitämällä muuten ääntä. Näin myös porot huomaavat ajoissa väistää kulkijaa.

Jos hirvas hyökkää

Poroja kohti käveleminen on syysaikaan ehdottomasti syytä unohtaa. Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle.

Valokuvaaminen ja muu porojen syksyinen ihastelu kannattaa siis hoitaa turvallisen etäisyyden päästä.

Mikäli joutuu hirvaan hyökkäyksen kohteeksi, kannattaa ottaa jalat alle ja poistua mahdollisimman nopeasti paikalta. Jos tämä ei onnistu, voi suojaa hakea puista tai muista suojaavista maanmuodoista tai rakenteista.

Hyökkäilevästä hirvaasta kannattaa ilmoittaa paliskunnalle tai Paliskuntain yhdistykseen, jotta tilanteeseen voidaan tarpeen mukaan puuttua.

Paliskuntain yhdistys korostaa, että pohjoisen luonnossa voi liikkua rykimäaikaan huoletta, kunhan huomioi luonnonlait ja eläinten käyttäytymisen.