1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raha-automaattiyhdistys

Perheliikunnan kautta tutustumista yli kulttuurirajojen

Kajaanissa kaupungin Kainuun Nuotalta ostaman perheliikuntavuoron toivotaan yhdistävän suomalaisia ja maahanmuuttajataustaisia perheitä.

Perheliikunnan (siirryt toiseen palveluun) nimellä kulkeva vuoro järjestetään kerran viikossa, ja on Kainuun Nuotan mukaan tarkoitettu nimensä mukaisesti perheille. Perheliikuntavuoron ohjaajan, tanssinopettajana musiikkiopistolla toimivan Anna Sergeevan mukaan perheliikuntavuorolle osallistuminen ei välttämättä kuitenkaan kiinnosta miehiä, ja hänen mukaansa ulkomaalaisnaiset saattavat arastella liikkumista miesten kanssa.

Niin ikään paikallisen asukasyhdistyksen puheenjohtaja mieltää osallistujilleen maksuttoman perheliikuntavuoron myös miehet mukaan ottavaksi toiminnaksi.

– Jos se olisi vain äiti–lapsi -liikuntaa, niin olisihan siitä ilmoitettu erikseen. Kaupunki antaa tilat maksutta käyttöön, kun kyse on perhetoiminnasta, sanoo Kuurna-Komiaho asukastoimikunnan puheenjohtaja Kaija Leinonen.

– Asukastoimikunta on auttanut vuorosta tiedottamisessa, ja siitä onkin tullut jonkin verran kyselyitä. Kävin paikalla, kun vuoro järjestettiin ensimmäistä kertaa, ja paikalla oli yksi maahanmuuttajaäiti neljän lapsensa kanssa.

Perheliikuntavuorot eivät ole raha-automaattiyhdistyksen tukemaa toimintaa, vaikka perheliikuntavuoron mainoksessa (siirryt toiseen palveluun) näin annetaan virheellisesti olettaakin. Kainuun Nuotasta (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että Kajaanin kaupunki ostaa perheliikuntavuorojen liikunnanohjauksen Kainuun Nuotta ry:ltä, ja että  Kajaanin kaupunki saa toiminnan järjestämiseen tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

– Kainuun Nuotta on saanut RAY:ltä rahoitusta ihan eri toimintaan kuin perheliikuntavuoron järjestämiseen. Uskomme, että kyse on ollut väärinkäsityksestä eikä tarkoituksellisesta merkin väärinkäytöstä, kun RAY tukee –merkki (siirryt toiseen palveluun) on päätynyt vuoron mainoksiin, kertoo selvitystyötä Raha-automaattiyhdistyksessä tehnyt avustustoiminnan viestintäpäällikkö Niclas Kourula.

Perheliikuntavuoron perimmäisenä tarkoituksena on edistää Kainuuseen muuttavien ulkomaalaisten kiinnittymistä ja sitoutumista yhteiskuntaan, sekä edistää tukiverkostojen syntymistä uudessa elämävaiheessa. Perheliikunnan lisäksi nuorisotilalla on mahdollisuus joogata.

– Jooga-vuoro on sekä miehille että naisille, ja ensimmäisellä kerralla mukana olikin yksi mies, liikuntavuorojen ohjaajana, sekä tanssinopettajana musiikkiopistolla toimiva Anna Sergeeva kertoo.

– Mikäli vuoroilla riittää osallistujia kolmen kuukauden jälkeenkin, saatamme jatkaa vuorojen pitoa.

Oikaisu 25.9.2014 klo 11.41: Korjattu Kainuun Nuotan vaatimuksesta, että perheliikuntavuoro ei ole RAY:n tukemaa toimintaa, vaan se järjestetään ostopalveluna Kajaanin kaupungille, joka on saanut niiden järjestämiseen tukea muun muassa opetusministeriöltä. Lisätty myös Kainuun Nuotan näkemys, että vuorolle ovat tervetulleita myös miehet, minkä vuoksi myös otsikko on korjattu. Lisätty RAY:n viestintäpäällikön kommentti RAY tukee -merkin käytöstä.