1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Cameron: On aika mennä eteenpäin – enemmän valtaa Skotlannille

- Skotlannin kansa on puhunut. Tämä on selkeä tulos, David Cameron totesi puheensa aluksi. Hän kuitenkin lupasi, että itsenäisyyden puolesta äänestäneitä kuullaan.

David Cameron.
Ison-Britannian pääministeri David Cameron on kommentoinut Skotlannin kansanäänestyksen tulosta, jossa skotlantilaiset äänestivät itsenäisyyttä vastaan.

Ison-Britannian pääministeri David Cameron on kommentoinut Skotlannin kansanäänestyksen tulosta, jossa skotlantilaiset äänestivät itsenäisyyttä vastaan.

– Skotlannin kansa on puhunut. Tämä on selkeä tulos. He ovat pitäneet neljän kansakunnan maamme yhtenäisenä, David Cameron totesi puheensa aluksi.

Cameronin mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan on nyt aika olla yhtenäinen ja mennä eteenpäin. Tärkeä osa sitä on Cameronin mukaan tasapainoinen ratkaisu, joka on tasapuolinen kaikille maan osille, eli paitsi Skotlannille myös Englannille, Walesille ja Pohjois-Irlannille.

Pääministeri sanoo, että oli oikein kysyä ehdoton kysymys – kyllä vai ei – jotta asia saatiin ratkaistuksi yksiselitteisesti. Cameronin mukaan asia on nyt ratkaistu ainakin sukupolven ajaksi, ehkä jopa eliniäksi.

– Skotlanti äänesti vahvemman kansallisen parlamentin puolesta, jota tukee Yhdistyneen kuningaskunnan vahvuus ja turvallisuus. Haluan onnitella ei-kampanjaa siitä, että he osoittivat, että kansamme todella ovat paremmat yhdessä, Cameron sanoi ja jatkoi, että myös itsenäisyyttä ajanut puoli kävi hyvän kamppailun. Cameron lupasi kaikille niille, jotka äänestivät itsenäisyyden puolesta:

– Me kuulemme teitä.

Cameron toisti puheessaan lupauksensa suuremmasta vallasta Skotlannille. Tämän lupauksen uskotaan kääntäneen vaakakupin itsenäisyyttä vastustavien puolelle viimeisen reilun viikon aikana. Vallanhajauttamista on tehty tämän hallituksen aikana, ja sitä jatketaan myös seuraavassa parlamentissa, Cameron vannoi epäilijöille.

Alustava lakiesitys vallan suuremmaksi hajauttamiseksi on määrä julkaista tammikuuhun mennessä, Cameron sanoo.

Samalla Cameron totesi, että yhtä lailla muiden Yhdistyneen kuningaskunnan osien, Englannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin, valtaoikeudet laajentuvat. Nämä muutokset aiotaan käynnistää samaan aikaan ja samassa tahdissa kuin Skotlanninkin vastaavat. Cameron on nimittänyt entisen ulkoministerin William Haguen tekemään suunnitelmia vallan hajauttamiseksi.