1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Onko suomalaislapsen kurniva vatsa hyvä tapa muistuttaa toisten lasten nälästä?

Osa koululaisista sai Nälkäpäivänä lounaaksi mannavelliä, vettä ja näkkileipää ilman levitettä. Osa vanhemmista oli tyytyväisiä, että lapsia heräteltiin siihen, että ruoka ei ole kaikkialla itsestäänselvyys. Toisten mukaan taas lasten tavallista nälkäisempänä pitäminen ei ole parasta mahdollista hyväntekeväisyyttä. Mitä mieltä sinä olet?

Osallistu
Kuvassa tyttö piirtää tussikynillä
Heini Holopainen / Yle

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa tarjottiin riisuttu ateria Nälkäpäivänä. Tarjolla ollutta velliä ja näkkileipää sai kuitenkin syödä niin paljon kuin halusi.

Koululaisten lounasrahoista nipistettiin noin puolet ja säästyvät raha tilitettiin SPR:n katastrofirahastoon.

Toisessa keskipohjalaiskunnassa Vetelissä on puolestaan luovuttu käytännöstä muun muassa vanhempien kielteisen palautteen vuoksi. Nämä vanhemmat perustelevat kantaansa muun muassa sillä, että osallistuisivat hyväntekeväisyyteen mieluummin muulla tapaa.

Mitä mieltä sinä olet käytännöstä? Onko kevennetty kouluruoka hyvä tapa opettaa lapsille solidaarisuutta sekä muistuttaa, että kouluruoka tai ylipäätään ruoka ei ole joka paikassa itsestäänselvyys?

Vai onko se väärin, kun hyväntekeväisyys perustuu pakolliseen osallistumiseen ja jättää osan suomalaislapsista nälkäiseksi?