1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Asiantuntija: Äänestys vetää pysyvän jäljen Skotlannin politiikkaan

Juhana Aunesluoma arvioi Ylelle, että talouskysymykset ratkaisivat äänestyksen itsenäistymisen vastustajien eduksi. Hänen mukaansa Skotlannin itsenäistyminen voi nousta uudelleen esille tulevaisuudessa, mutta tuskin lähivuosina.

Skotlannin itsenäistymistä vastustavat pitivät "Ei" -kylttejä Glasgowssa, Skotlannissa keskiviikkona. Kuva: Andy Rain / EPA

Skotit äänestivät itsenäistymistä vastaan, koska Britannia lupasi laajempaa itsehallintoa ja itsenäisen Skotlannin taloudellinen tulevaisuus näytti epävarmalta, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma. Hän arvioi Skotlannin itsenäistymisäänestyksen tulosta Yle Radio1:n Ykkösaamussa.

Ei-leiri eli itsenäisyyden vastustajat saivat noin 55 prosenttia äänistä eli selkeän enemmistön. Aunesluoman mukaan vielä viikko sitten tilanne näytti tiukemmalta.

– Äänestystulos ei ole suuri yllätys, koska odotettiinkin sitä, että äänestyspäivänä ihmiset saattavat äänestää varman päälle, eivätkä uskalla ottaa tätä isoa askelta. Varsinkin kun heille oli luvattu, että Skotlannin itsehallinto olennaisesti lisääntyy.

Viime päivien kampanjoinnissa korostui Aunesluoman mukaan huoli siitä, miten Skotlannin taloudelle tapahtuisi itsenäistymisen jälkeen. Oli helppo löytää kysymyksiä, joihin itsenäistymisen kannattajat eivät pystyneet vastaamaan.

– [Kysymykset] liittyvät nimenomaan julkisten palvelujen rahoittamiseen, Skotlannin taloudelliseen tulevaisuuteen: kuinka vakaalla pohjalla itsenäisen Skotlannin kansan- ja valtiontalous olisi ollut. Nämä epävarmuudet ovat olleet varsin painavia.

Aunesluoma näkee, että Skotlannin itsehallinnon kannattajat kuitenkin tietyssä mielessä voittivat, vaikka itsenäisyyttä ei tullut.

– Skotlannin itsenäisyysliikkeen tavoitteisiin on tätä kansanäänestystä ennen kuulunut itsehallinnon syventäminen, se on ollut päätavoite parin viimeisen vuosikymmenen ajan. Tähän he nyt pääsevät.

Hänen mukaansa on odotettavissa, että alueparlamentin valtaa lisätään erityisesti taloudellisissa kysymyksissä, kuten verotuksessa.

Aunesluoman mukaan äänestys jakoi skotteja sukupolvirajojen mukaisesti. Nuoret olivat valmiimpia kannattamaan itsenäistymistä, ja vanhemmat suhtautuivat varauksellisemmin.

Vaikka skotit nyt hylkäsivät itsenäistymisen, äänestys ei unohdu.

– Tämä vetää pysyvän jäljen Skotlannin politiikkaan ja ihmisten mieliin. On aika merkittävä asia, että näinkin moni skotlantilainen olisi ollut valmis näin ison muutoksen hyväksymään ja aktiivisesti kannatti sitä. Eikä tämä mielipide katoa minnekään, vaan se on skottien keskuudessa realiteetti, jonka kanssa eletään, Aunesluoma sanoo.

Hänen mukaansa ei olisi yllätys, jos itsenäistyminen nousisi uudestaan esiin, "ei nyt ehkä ihan lähivuosina mutta tulevaisuudessa".

– Paljon riippuu siitä, miten skoteille luvatun itsehallinnon järjestäminen toteutuu – vai tuntevatko skotit itsensä jollain tavalla petetyiksi.