Ylen toimittaja Gazassa: Kokonaisia kaupunginosia on tuhoutunut – video

Ylen toimittaja ja kuvaaja Jussi Koivunoro kävi Gazassa keskiviikkona. Tulitauko alueella on kestänyt elokuun lopulta saakka ja tällä viikolla on päästy sopuun jälleenrakentamisesta.

Ylen aamu
Palestiinalaisperhe tuhotun talon vierellä Gazan kaistalla.
Yle Uutisten toimittaja ja kuvaaja Jussi Koivunoro vieraili Gazan kaistalla keskiviikkona.

Yle Uutisten toimittaja ja kuvaaja Jussi Koivunoro vieraili Gazan kaistalla keskiviikkona. Elokuusta saakka kestänyt tulitauko on rauhoittanut tilannetta ja tällä viikolla päästiin sopuun myös sodan aiheuttamien tuhojen korjaamisesta. Koivunoro kommentoi tilannetta puhelimitse perjantaiaamun Aamu-tv:ssä Jerusalemista.

Koivunoron mukaan ihmiset ovat alkaneet palailla koteihinsa ja lapset ovat aloittamassa koulunkäyntiä. Muutos siihen, kun hän viimeksi kävi alueella vuonna 2012 Israelin tuolloisten pommitusten loppupuolella, on kuitenkin valtava, hän kertoo.

Vuonna 2012 kaupungeissa näkyi yksittäisiä tuhottuja taloja, mutta nyt Gazan kaupungissa on useita täysin tuhottuja kortteleita ja kaupunginosia. YK:n arvion mukaan noin 50 000 ihmistä on menettänyt kotinsa ja useat heistä asuvat tilapäismajoituksessa esimerkiksi kouluissa.

Koivunoron mukaan varsinaista jälleenrakentamista ei vielä varsinaisesti ole havaittavissa. Koivunoro puhui Gazassa suomalaisen YK:n työntekijän kanssa, jonka mukaan rajan yli rakennustarvikkeita kulkee Gazaan niin hitaasti, että käytännössä mitään ei saada valmiiksi ennen talvea.

Yli kolme viikkoa loppukesällä kestänyt Gazan konflikti vaati lähes 1 700 palestiinalaisen ja 66 israelilaisen hengen.