Pelasta kissa – tarjoa sijaiskotia

Kesäkissojen ottaminen on edelleen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan ilmiönä iso. Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistys Ssesy etsii nyt kuumeisesti sijaiskoteja sekä kissanpennuille että aikuisille kissoille.

Kotimaa
Kissa katselee ulos ikkunalaudalla istuen
Tiina Kokko / Yle

Löytökissojen määrä on Seinäjoen seudulla sen verran kasvussa, että eläinsuojeluyhdistyksellä on nyt pulaa sijaiskodeista. Ssesy:n sijaiskotivastaava Tuula Niemelä sanoo, että kesäkissan ottaminen on yhä edelleen uskomattoman suuri ilmiö.

– Meille on tullut kissoja tunguksi asti kesän alusta tähän päivään saakka. Meillä ei ole ollenkaan kissataloa, vaan sijoitamme löytökissat yksityisiin sijaiskoteihin. Niitä on tällä hetkellä noin kolmekymmentä ja ne ovat nyt tupaten täynnä, Niemelä kertoo.

Sijaiskotia löytökissalle voi tarjota ottamalla yhteyttä yhdistyksessä toimiviin henkilöihin, ja mahdolliset kustannukset sijaiseläinten hoidosta maksetaan yhdistyksen puolelta.

– Teemme ensin viralliset kotihoitosopimukset, ja Ssesy maksaa periaatteessa kaikki eläimen kulut kuitteja vastaan. Teemme yhteistyötä erään eläinklinikan kanssa, ja esimerkiksi sinne hoitoon viedystä Ssesyn hoidokista tulee lasku suoraan yhdistykselle. Sijaiskodin tarjoajan pitää siis sitoutua eläimen hoitamiseen, eli sitä hoidetaan niin kuin omaa lemmikkiä hoidettaisiin, Niemelä sanoo.

Sijaiskodissa selviää mistä kissa pitää

Tuula Niemelä sanoo, että sijaiskodit ovat hyvä paikka löytökissoille.

– Siellä kissa tottuu normaaliin perhe-elämään ja ääniin, nähdään miten kissa tulee muiden eläinten kanssa toimeen ja saadaan selville, sopiiko kissa esimerkiksi lapsiperheeseen. Myös kissan luonne tulee esille kodissa paremmin kuin muualla. Kissat saavat näin jatkossa mahdollisimman sopivan ja hyvän kodin, Tuula Niemelä tietää.

Niemelä sanoo sijaiskotitoiminnan olevan erittäin tärkeää yhdistykselle. Toisinaan sijaiskodin pitäjälle voi kuitenkin käydä niin, että kissa jääkin kotiin pysyvästi.

– Osalle sijoitettu kissa jää kotiin pysyvästi, mutta usein tajutaan, että kun yksi kissa luovutetaan uuteen kotiin, voikin taas pelastaa uuden eläimen hengen tarjoamalla sijaiskodin seuraavalle kissalle. Olen tosin itse erittäin huono sijaiskoti, koska minulle on jäänyt yhdistykseltä jo kuusi kissaa, eli nyt omia kissoja on yhteensä jo kahdeksan, nauraa Niemelä.