Ydinvoimala Loviisa 2:n uudelleenkäynnistys on viivästynyt

Huollossa olleen Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikön uudelleenkäynnistäminen on keskeytetty. Energiayhtiö Fortum ei ole vielä saanut kaikkia lupia reaktorin ylösajoon. Voimalaitos koestaa edelleen laitosyksikön uusittuja varoventtiilejä.

Loviisan ydinvoimalan reaktorihalli. Kuva: Yle

Energiayhtiö Fortumin Loviisa 2:n ylösajo huollon jäljiltä on viivästynyt. Alkuperäiseen aikatauluun tuli muutoksia, koska yhtiö ei ole vielä saanut kaikkia uudelleenkäynnistämiseen tarvittavia viranomaislupia.

– Me olemme uusineet tuorehöyryn varoventtiilejä ja näitä koestetaan parhaillaan. Kokeiden tuloksista raportoidaan viranomaisille ja niistä odotetaan hyväksyntää. Sen jälkeen ylösajovalmistelut jatkuvat normaalisti, sanoo apulaisjohtaja Thomas Buddas Loviisan voimalaitokselta.

Koestuksesta aiheutuu voimakkaita purkausääniä, jotka kuuluvat Hästholmenin lähiympäristössä. Yksikön ylösajoa pyritään jatkamaan vielä perjantain aikana.

– Kovasti tehdään töitä tämän asian eteen, mutta ei tässä kello kaulassa voi juosta. Nämä ovat turvallisuuteen liittyviä asioita, jotka otetaan vakavasti eli oikopolkuja ei ole.

Ylösajon viivästyminen ei vaikuta sähkönjakeluun, mutta näkyy yhtiön kassassa.

– Onhan se aina pois meidän sunnitellusta tuotannosta, jos tämä viivästyy lisää. Sähköhän ei Suomesta lopu, mutta onhan se luonnollisesti jokunen euro vähemmän meidän kassassa.

Loviisan molemmilla laitosyksiköllä on 12 päävaroventtiiliä, joista puolet uusitaan vuosina 2014‒2016. Uudistuksella parannetaan ympäristön säteilyturvallisuutta onnettomuusolosuhteissa.