Dollaripotti Paimion parantolalle Yhdysvalloista

Gettyn säätiön rahoituksella Paimion parantolalle voidaan mm. suunnitella uusia käyttömuotoja. Tällä hetkellä rakennuksessa on Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintoja, mutta myös runsaasti vapaata tilaa.

kulttuuri
Alvar Aallon suunnittelemaa Paimion parantolaa  pidetään yhtenä hänen varhaisen funktionalistisen kautensa päätyönä.
Paimion parantolan sisäänkäynti.Jussi Kallioinen / Yle

Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola on päässyt mukaan amerikkalaisen Gettyn säätiön rahoitukseen. Alvar Aalto -säätiö sai 180 000 dollaria eli vajaat 140 000 euroa parantolan jatkokäytön suunnitteluun. Gettyn säätiön Keeping it Modern -ohjelma jakaa rahaa merkittäville modernin arkkitehtuurin kohteille eri puolilla maailmaa.

Ensi vaiheessa säätiö myönsi rahaa kymmenelle kohteelle, joista kolme on Euroopasta.

Rahoitus on merkittävä, sillä sen turvin parantolan tulevaa käyttöä voidaan suunnitella ilman, että rahoitus menisi veronmaksajien tai rakennusten omistajan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kassasta, kertoo Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh.

- Tämä rahoitus on nimenomaan suunnittelutyön tekemiseen. Työn on tarkoitus olla valmiina vuoden 2015 loppuun mennessä. Tämän jälkeen Gettyn säätiöltä on mahdollista hakea rahaa varsinaisiin rakennustöihin, Lindh kertoo.

Säätiön tavoitteena on pitää Paimion parantola kunnossa ja käytössä. Tällä hetkellä puolet päärakennuksesta on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuoren Kuntoutussäätiön käytössä.

Päärakennuksessa ja piharakennuksissa olisi tilaa muullekin toiminnalle.

- Juuri tätä nyt lähdetään toteuttamaan, Lindh toteaa.