1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Terveyttä Suomesta

Vaikeasti sairaat pietarilaislapset Maša ja Oleg pääsivät leikkaukseen Suomeen. Venäläisistä terveysturisteista halutaan uutta vientituotetta. Estääkö poliittinen jännite sen?

Oleg Baykov

Maša Filina on 11-vuotias pietarilaistyttö. Suomella on hänelle erityinen merkitys. Hän sai täällä uuden selän. Leikkaus oli tytölle kuin taivaan lahja.

En ole enää mikään kyttyräselkäinen hirviö vaan tavallinen ihminen.

Masha Filina

- Olen saanut uuden elämän! Siitä hetkestä, kun heräsin nukutuksesta, olen katsonut elämää toisin silmin. En ole enää mikään kyttyräselkäinen hirviö vaan tavallinen ihminen. Sain normaalin elämän, jossa voin tehdä töitä, hankkia perheen ja käydä kaupassa, sanoo 11-vuotias Maša Filina.

Maša on yksi niistä venäläisistä, jotka käyvät Suomessa saamassa vaativan tason sairaanhoitoa. Venäläisistä terveysturisteista on kaavailtu uutta vientituotetta Suomen kansantaloudelle.

11-vuotias Maša Filina on onnellinen, Suomessa tehty leikkaus antoi hänelle uuden elämän.

Muutamassa vuodessa potilasmäärät itänaapurista ovat moninkertaistuneet. Esimerkiksi Ortonilla on käynyt tänä vuonna jo 150 venäläistä, eli keskimäärin yksi per arkipäivä. Venäläiset tuovat Ortonille noin 5-7 prosenttia liikevaihdosta, mutta syöpäsairaala Docrateelle jo lähes neljänneksen.

Edes Ukrainan sodan tuomat talouspakotteet ja poliittisen jännitteen kiristyminen eivät näytä ainakaan toistaiseksi vähentäneen venäläisten haluja tulla Suomeen hoitoon.

Kansainvälissä vertailussa Suomi jää kuitenkin jälkeen Israelista ja Saksasta, jonne Venäjän keskiluokka tyypillisesti matkustaa. Tärkein viestikanava venäläisten tavoittamiseen on internet ja sosiaalinen media, josta venäläiset hakevat suosituksia.

- Valitettavasti suomalaiset eivät ole kovin aktiivisia. Esimerkiksi saksalaiset sairaalat ovat paremmin esillä ja mainostavat itseään enemmän, kertoo Jevgenija Zabelina Russfond-säätiöstä.

Russfond kustantaa vuosittain tuhansien lasten leikkaukset ulkomailla. Rahat kerätään tekstiviestien avulla tavallisilta venäläisiltä. Suomeen Russfond on kustantanut yhteensä kuusi lasta.

Ortopedi Dietrich Schlenzka leikkasi Olegin selän sairaala Ortonissa. Kuva: Yle

Silminnäkijä seuraa myös 13-vuotiaan Oleg Baykovin selkäleikkausta Suomessa.

Oleg sairastaa Duchennen lihasdystrofiaa, joka periytyy X-kromosomin kautta vain pojille.  Sairaus aiheuttaa lihasheikkoutta ja vie pyörätuoliin.

Masha puolestaan sairastaa Werdnig-Hoffmanin tautia, joka periytyy geenivirheen kautta. Tauti alkaa vauva-ikäisenä, eivätkä sairastuneet yleensä koskaan opi kävelemään. Skolioosi käyristää selän ja lihakset ovat heikot.

Mašan selkä ennen ja jälkeen leikkauksen. Kuva: Yle

- Leikkaus saattaa parhaassa tapauksessa antaa lisää vuosia. Taudin vaikeusaste vaihtelee, joskus potilaat kuolevat jo lapsina, mutta yleensä 30-40 -vuotiaina, kertoo kummatkin lapset leikannut ylilääkäri Dietrich Schlenzka sairaala Ortonista

Sekä Maša että Olegin leikkaukset ovat kalliita.

- Eniten rahaa tarvitaan lapsille, joita hoidetaan ulkomailla. On tehty sydänleikkauksia Saksassa, käyty syöpähoidoissa tai isoissa selkäleikkauksissa Suomessa. Näissä tapauksissa keräyssummat voivat olla satoja tuhansia euroja, toteaa Jevgenija Zabelina.

Olegin leikkaus mullisti Baykovin perheen elämän: isä jätti päivätyönsä ja toimii nyt hyväntekeväisyysjärjestössä. Kuva: Yle

Esimerkiksi Mašalle Russfond-säätiö keräsi 70 000 euroa. Sen avulla tyttö sai leikkauksen Suomessa sekä uuden pyörätuolin.

- Maša syntyi terveenä lapsena. Puolivuotiaana sairaus todettiin, hän ei oppinut konttamaan eikä istumaan omin voimin, kertoo äiti Marina Filina.

Maša leikattiin Suomessa vuosi sitten. Leikkauksen jälkeen hengittäminen on helpottunut ja kädet toimivat paremmin, mm. pianonsoitto sujuu nyt paremmin kuin ennen.