1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Britanniassa: "Pääministeri Cameron on koko maan helpottuneimpia miehiä"

Yle Uutisten toimittajat ovat seuranneet Skotlannin kansanäänestystä Brittein saarilla. Toimittaja Pasi Myöhänen kommentoi tunnelmia Lontoosta ja toimittaja Minna Pye Edinburghista, Skotlannista.

Ei-puolen kannattajat juhlivat Royal Highland centressä Edinburghissa äänestystuloksen ratkettua 19. syyskuuta. Kuva: Andy Rain / EPA

Yle Uutisten toimittajat ovat seuranneet läpi yön Skotlannin kansanäänestyksen etenemistä. Toimittaja Pasi Myöhänen seurasi tilannetta Lontoossa.

– Lontoossa ollaan varmasti helpottuneita siitä, että Skotlanti haluaa pysyä osana Britanniaa. Pääministeri David Cameron on varmasti koko Britannian helpottuneimpia miehiä, sillä hänen päätään olisi varmasti vaadittu vadille, jos Skotlanti olisi päättänyt unionin päättymisestä hänen valtakaudellaan, Myöhänen kommentoi.

– Britannian hallitus antoi Skotlannille lupauksia valtaoikeuksien lisäämisestä aivan viime hetkellä, jos nämä pysyisivät osana unionia. Lupaukset olivat ympäripyöreitä ja jo aiemmin Skotlannille on luvattu lisää valtaa omiin asioihinsa, mutta varmasti asialla oli vaikutuksia joihinkin kantaansa päättämättömiin äänestäjiin.

Myöhäsen mukaan paineet Lontoon lupausten lunastamiseksi ovat erittäin suuret. Merkkejä toteutuksen vaikeudesta on hänen mukaansa kuitenkin jo havaittavissa, sillä oppositiossa olevat konservatiivit ovat alkaneet käyttää valtaoikeuksien lisäämistä vastustavia puheenvuoroja. He pitävät lupauksia liian kalliina ja uskovat, että tavallinen veronmaksaja joutuu Cameronin viime hetken lupausten maksumieheksi.

"Toinen puoli kansakuntaa tietysti hirvittävän pettynyt"

Edinburghissa ääntenlaskua seuranneen Ylen toimittajan Minna Pyen mukaan Skotlannissa on sekä iloittu että itketty tuloksen selvittyä.

– Toinen puoli kansakuntaa on tietysti hirvittävän pettynyt, mutta samalla kaikki ovat ylpeitä Skotlannin demokratiasta. Äänestysprosentti oli korkea, nuoret aktivoituivat ja koko poliittinen keskustelu energisoitui. Ihmiset, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin äänestäneet kävivät antamassa äänensä, Pye sanoi.

Äänestyksen päätyttyä maassa odotetaan, että ei-leirin lupaukset Skotlannin itsehallinnon lisäämisestä toteutuvat.

– Skotlannin pääministeri Alex Salmond totesi puheessaan vaalituloksen selvittyä, ettei entisenlaiseen politiikkaan ole enää paluuta. Britannian pääministeri David Cameron lupasi puheessaan Skotlannille lisää valtaa muun muassa verotulojen käyttöön. Nyt täällä odotetaan, että nuo lupaukset myös lunastetaan, Pye kertoo.