Tiedätkö mitä tehdä, kun kerrostalossa palaa?

Palo leviää ensin ylös, sitten sivuille ja alas. Ylimmistä kerroksista pelastaminen on usein hankalinta.

Kotimaa
Palomies kiipeää tikkaita
YLE

Jos omassa asunnossa syttyy tulipalo, pitää tehdä arvioida, onko palo mahdollista sammuttaa itse, sanoo Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Helena Metsä.

– Pystyykö sammuttamaan palon vai ei? Jos näyttää toivottomalta, lähtee pois ja laittaa ovet ja ikkunat kiinni. Porrashuoneen ovi on laitettava kiinni, että savu ei leviä porrashuoneeseen.

Kun apua on ensin hälyttänyt paikalle, kannattaa harkita, miten sitten varoittaa naapureita tilanteesta.

– Palo leviää nopeammin ylös, sitten sivuillle ja sitten alas. Jos tulipalo on ylimmässä kerroksessa, on turhaa alakerran ihmisiä ainakaan hätyyttää porrashuoneeseen. Kun palokunta tulee, on porrashuone palomiesten työmaata.

– Jos tulipalo on alempana ja alkaa tuntua, että savua tulee huoneistoon, ei välttämättä tarvitse lähteä mihinkään omasta asunnosta. Kun asunnossa on kaksi ovea, täytyy molemmat ovet täytyy laittaa kiinni. Silloin se täyttää palovaatimuksen asunnon ja porrashuoneen välillä.

Riskiryhmiä tulipalon sattuessa ovat esimerkiksi iäkkäämmät ihmiset, alkoholia käyttävät ja tavaroita hamstraavat.

– Ikäihminen ei välttämättä tiedä miten toimia, jos sattuu tulipalo. Toimintakyky voi olla heikentynyt eikä pääse kulkemaan hyvin.

"Silloin mennään kirveellä sisään"

Esimerkiksi Lahdessa kerrostalopaloja on vasta sattunut viikon sisään pari.

– Toisessa oli onni onnettomuudessa. Rakennusmiehet olivat tauolla porrashuoneessa, kuulivat avunhuutoa ja menivät yleisavaimella asuntoon, jossa oli tulipalo syttynyt. He varmasti pelastivat asuntoon jääneen henkilön hengen.

Ikäihminen ei välttämättä tiedä miten toimia, jos sattuu tulipalo. Toimintakyky voi olla heikentynyt eikä pääse kulkemaan hyvin.

Helena Metsä

Aina asuntoon ei pääse yhtä helposti. Osaa lukoista ei saa auki sisäpuolelta ilman avainta.

– Esimerkiksi varmuuslukoista, joita käytetään vaikka reissun aikana, on haittaa. Yleensä varmuuslukon avaimet toimitetaan esimerkiksi huoltoon isännöitsijälle, että jos jotain sattuu reissun aikana. Mutta jos ihminen menee kotiin ja laittaa varmuuslukon päälle, sitä ei saa auki kukaan. Silloin mennään kirveellä sisään, kertoo johtava palotarkastaja Helena Metsä.

Korkeassa kerrostalossa pelastaminen voi olla hankalaa.

– Jos korkeassa talossa on tulipalo korkealla, se edellyttää nostokalustoa. Välttämättä joka paikassa ei päästä kovin lähelle. On alueita, missä se ei ole mahdollista. Esimerkiksi talvella pelastusteitä on kallista pitää kunnossa.

Palovaroittimet myös rappuun

Kun palotarkastaja kiertää kerrostaloja, tehdään ensimmäiset huomiot alaovella.

– Katsotaan, onko ulko-ovessa järjestyslain mukaiset yhteyshenkilöt, järjestyssäännöt ja talon turvallisuusohje. Porrashuoneessa on palovaroitinjärjestelmä, hälyttimiä on tietyin kerrosvälein.

Helena Metsä arvioi esimerkiksi lahtelaisen Ruolan lähiön kerrostalon paloturvallisuuden olevan kunnossa.

Palokunta tuli paikalle, asukas nukkui ja jouduttiin menemään moottorisahan kanssa ovesta läpi.

Antero Vainio

– Kun tähän taloyhtiöön on tehty remonttia, olen ollut itse paikalla testaamassa, että ne toimivat, viittaa palotarkastaja porrashuoneen järjestelmään. Ohjeidemme mukaan palovaroitin pitää olla joka toisessa kerroksessa, sanoo Metsä.

– Järjestelmä on kytketty sähköverkkoon. Myös irtaimistovarastoissa ja yleisissä tiloissa on varoittimet. Muutenhan asukkailla on palovaroittimet omissa asunnoissaan, aina 60 neliötä kohden pitää olla oma varoitin.

Ruolan taloja isännöivä Antero Vainio kertoo, että uhkaavia tilanteita ei kuitenkaan kohdalle ole osunut usein.

– Pari pienempää tapausta on ollut. Toisessa parvekkeella oli kynttilälyhty kaatunut ja sytyttänyt istuinpehmusteet tuleen. Asukkaat olivat sammuttaneet palon, tuli vain nokivahinkoja. Toinen oli sellainen, että asunnossa oli jäänyt kattila hellalle ja oli tullut savua. Palokunta tuli paikalle, asukas nukkui ja jouduttiin menemään moottorisahan kanssa ovesta läpi. Siinä ei sattunut vakavampaa, savu tuuletettiin pois.

Yhteiset tilat kuntoon

Rappukäytävässä ei pidä säilyttää omia tavaroitaan, muistuttaa Helena Metsä.

– Porrashuoneessa ei saa säilyttää mitään, ei edes asunnon ulkopuolella olevaa mattoa. Eihän kukaan tiedä, onko se hyväksyttyä materiaalia, ja siihen voi myös kompastua. Varastoissa ei saa säilyttää palavia nesteitä, nestekaasua eikä räjähteitä.