1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jukka Rintala ja muodin hetken taika – tärkeintä on oman tyylin löytäminen

Suunnittelija Jukka Rintalan tuotantoa ja kädentaitoa nähdään gaalanäytöksissä, fashion-brunsseilla ja näyttelyssä Hämeenlinnan Raatihuoneella viikonvaihteessa. Rintalan mukaan laatu ja kauneus puhuttelevat aina.

kulttuuri
Jukka Rintala
Kati Turtola / Yle

Suunnittelija Jukka Rintalan mukaan kaikessa designissa ensimmäinen tärkeä asia ovat mittasuhteet.

– Kun tuotteissa on tasapainoiset mittasuhteet, sellaiset tuotteet sopivat yleensä hyvin monelle. Suunnittelijan ja taiteilijan sisällä on se mittasuhdesilmä, eli sitä ei tarvitse hirveästi pohtia, vaan sen näkee, mitkä asiat häipyvät, kun toista asiaa korostaa.

– Käytän tilanteen mukaan sivellintä tai kynää, olen halunnut säilyttää suunnittelussa käsin maalaamisen ja piirtämisen jäljen. Teen akvarelleina tai viivana piirtämisenä, ja sitä aika vähän käsitellään, siinä säilyy se jäljittelemättömyys. Tuotteisiin ja kuoseihin tulee oma hetken taika, Rintala kertoo työtavoistaan.

Suomalaiset naiset saavat usein kuulla olevansa harmaita hiirulaisia värikkäämmin ja rohkeammin pukeutuvien ulkomaisten naisten rinnalla. Vaikka etenkin ammattilaisen antamia neuvoja kannattaa kuunnella, muita naisia ei tarvitse matkia: oman tyylin löytäminen on tärkeintä, kannustaa Rintala.

– On taas tämä kausi, että harmaa on eri sävyissään taas hyvin muodikasta tässä syksyssä, eli harmaa ei sinänsä ole paha asia. Tapaan paljon yleisöä ja ihmisiä eri puolilla Suomea ja ulkomailla messuilla ja sen kautta on syntynyt laaja asiakaskunta. En kuitenkaan jatkuvasti tutki ihmisiä, että mikä heille sopisi.

– Valmisvaatteissa suunnittelijan on helpompi valita ulkopuolisena se vaate, että "tämä sopii teille". Usein nainen ei olisi sitä itse koskaan valinnut itselleen, vaikka kun näkee sen yllään, niin se on todella hyvän näköinen.

Aikuinen nainenkin sopii malliksi

Rintala matkasi Habitare-messuilta suoraan Pariisiin ostamaan ensi syksyn kankaita. Mitä on tulossa?

– Nyt jatkuu hienojen, erikoisten materiaalien käyttäminen. Tarjolla on upeita pintoja takkeihin ja pukuihin. Arkeen voi lisätä jotain ekstraa, jotain luksusta. Aika, laatu, vapaa-aika ovat tärkeitä, ja käytännöllistä kauneutta voin siihen lisätä.

– Perinteet, etnisyys ovat paljon esillä. Samoja asioita itse käytän paljon, teen omia kuoseja, joista tehdään ihan omannäköisiä vaatteita. Ihminen kaipaa kauneutta sekä kotiin että pukeutumiseen ja ympäristöön. Se on hyvin tärkeä asia, laatu ja kauneus.

Raatihuoneen näytöksissä järjestetään samalla Model of the World -osakilpailu. Rintalan näytöksissä esiintyy myös paikallisia aikuisia naisia, niin sanottuja Classic Woman -malleja. Rintalan mukaan eri puolilla Suomea naiset ovat hyvin innokkaita olemaan esillä.

– On etsitty naisia, jotka esittävät tuotteitamme näytöksissä ja ovat juuri oikeata kohderyhmää, enemmän kuin vasta aloittelevat mallit. Teemme paljon yhteistyötä naisjärjestöjen kanssa, eri tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa he itse usein ovat malleina.

Lue seuraavaksi