Rengon satelliittisääksiperhe muuttomatkalla: Ilpo Tšekissä, Helena Afrikassa ja Birgit Hollannissa

Häme sai uudet satelliittisääkset keväällä Välimereen pudonneen Ilmarin tilalle. Renkolaisperhe Helena, Ilpo ja Birgit on jo hajaantunut muuttomatkallaan kohti talvehtimisseutujaan. Eri maiden koululaiset seuraavat, miten pitkämatkalaisille käy.

luonto
Kalasääski Eikka sai satelliittirepun selkäänsä Paltamossa.Juhani Koivu

Suomen sääksitutkimus sai kovia kolauksia kevään muuttoaikana. Hattulassa pesinyt Ilmari-sääksi joutui Välimereen ja aaltojen kuljettamaksi hieman ennen Kreikan rannikkoa. Satakuntalaisen Lallin lähetin reistailee niin, että sen seuranta ei onnistu.

Mutta nyt on taas tutkittavaa. Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Sääksisäätiön projekti sai kesällä koko joukon uusia lähetinreppuja ja satelliittisääksiä.

Helena ampaisi Afrikkaan, muut ovat hajallaan

Uudet hämäläiset satelliittisääkset ovat Helena, Ilpo ja Birgit, saman pesän sääksipariskunta ja niiden naaraspoikanen. Kaikki ovat jo jättäneet Hämeen kalavedet ja matkaavat toistaiseksi onnellisesti kohti talvehtimisalueitaan. Tosin perhe on hajaantunut kuin viuhka omille teilleen, ja kaikilla on oma tapansa tehdä matkaa.

Viimeisin havainto koiras Ilposta on Tšekistä. Projektin tieteellinen johtaja Pertti Saurola kertoo, että se on ilmeisesti löytänyt kalanviljelylaitoksen, josta se käy saalistamassa ja tankkaamassa ennen matkan jatkamista. Sääksi on koko Euroopassa rauhoitettu, mikä saattaa suojella sitä kalavarkaissa.

Puoliso Helena lähti perheen ensimmäisenä ja ehti jo Afrikan puolelle. Pertti Saurolan mukaan sen käyttäytyminen on sikäli poikkeavaa, ettei se jatkanutkaan samaa lentoa Saharan yli vaan jäi toistaiseksi Tunisiaan.

Nuori Birgit lensi pitkin Itämerta yli Tanskan ja on viimeksi viipyillyt Hollannissa. Saurola arvelee, että se väsyi merimatkallaan ja lepäilee sopivan kalastusjärven äärellä.

Seurannassa on lintuja Hämeestä Lappiin ja idästä länteen

Tutkijoiden seurattavana on nyt kaksikin perhettä. Utsjoella reput selkäänsä saivat Seija, Tero ja Agle. Seija oli viimeksi Puolassa matkalla etelään samaan aikaan, kun puoliso Tero myöhäisempänä lähtijänä jäi vielä pesäpaikalleen.

Sen sijaan poikanen Aglan kävi huonosti. Sen seuranta hävisi Urho Kekkosen kansallispuistossa. Pertti Saurola ei osaa sanoa, pimenikö tekniikka vai joutuiko poikanen vaikka kotkan tai huuhkajan saaliiksi.

Vanhoista sääksistä lappilainen Heikki on kesän jälkeen taas matkalla kohti Afrikkaa. Viime havaintojen mukaan se on valinnut itäisen reitin ja matkaa Valko-Venäjän kautta etelään. Uusi länsisuomalainen satelliittisääksi Samu oli viimeksi Unkarissa. Kainuulainen uusi seurattava Jaska uhkaa levottoman Ukrainan ilmatilaa ja jatkaa sitä kautta etelään.

Uutta tarkkaa tekniikkaa

Nyt satelliittilähettimet saaneet sääkset kantavat mukanaan uutta tekniikkaa. Niin kauan kuin aurinkopaneeli saa valoa ja lintu on gsm-kentissä, lähetin lähettää Pertti Saurolan mukaan niin tarkkaa tietoa, että lintua voidaan seurata vaikka minuutin välein ja paikantaa kymmenen metrin tarkkuudella, jollei vieläkin tarkemmin. Tämä mahdollistaa aiempaa paremmin myös elintapojen seurannan pelkän muuton seurannan ja paikantamisen lisäksi.

Professori Pertti Saurola muistuttaa, että kansainvälinen lintu ja pitkän matkan muuttaja tekee myös rauhantyötä ja asenteen muokkausta luonnon puolesta. Satelliittiseuranta on samalla osa kansainvälistä projektia, jossa eri maiden koululaiset seuraavat paikantimia kantavia lintuja sekä hankkivat tietoa niistä ja lintujen suojelusta.

Nyt haluttiin mukaan sääksiä eri puolilta maata, koska Suomessa lennettävät välimatkatkin ovat jo suuria. Lintujen matkaa ja niiden elämää voi seurata kuka tahansa Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta (siirryt toiseen palveluun). Milloin kukin on perillä, sitä Saurola ei lähde arvailemaan. Kullakin on oma strategiansa selvitä pitkästä muutosta ja löytää sopiva kala-apaja, kunnes kevät taas kutsuu pohjoiseen pesimään.