1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Loistopäivä Turulle – telakan kauppa ja kaksi uutta laivatilausta varmistuivat

STX Turun telakan myynti saksalaiselle Meyer Werftille on vamistunut. Kaupan myötä alkaa myös kahden uuden TUI-risteilijän rakentaminen. Työtä on tulossa tuhansille.

Allure of the Seas -risteilijä viimeisteltävänä STX:n Turun telakalla syksyllä 2010. Kuva: Yle

STX Turun telakan myynti saksalaiselle Meyer Werftille ja Suomen valtiolle on varmistunut, kun Saksan kilpailuviranomainen hyväksyi kaupan. Turun telakan nimi on jatkossa Meyer Turku ja sen toimitusjohtajaksi tulee Jan Meyer.

Meyer Werft ottaa 70 prosentin omistuksella päävastuun telakan toiminnasta. Suomen valtion osuus on yhtiöstä Teollisuussijoituksen kautta 30 prosenttia. Meyer Werft ja Suomen valtio eivät kerro kauppahintaa.

Kaksi uutta alusta

Yrityskaupan myötä kahden uuden TUI-risteilijän rakentaminen aloitetaan Turun telakalla piakkoin. Tilausten arvo on miljardi euroa ja niiden työllisyysvaikutus on noin 10 000 henkilötyövuotta. Alukset tehdään vuosina 2016 ja 2017. Sopimuksessa on myös optio kahdelle lisäalukselle, joiden toimitukset tapahtuisivat vuosina 2018 ja 2019.

Finnvera osallistuu TUI-risteilijöiden rakentamisen rahoittamiseen takaamalla 50 - 80 prosenttia telakalle myönnettävästä rahoituksesta. Finnveran vastuut Meyer Turku Oy:n rahoituksesta nousevat enimmillään 300 miljoonaan euroon.

Finnveran vastuut nousevat aiemmin ja nyt tilattujen alusten myötä korkeimmillaan 1,3 miljardiin euroon.