Kirvojen mesikasteen nokihärmä tahmaa puistojen penkkejä

Tahmaisen puistonpenkin syy voi olla siitepölyssä, ihmisten aiheuttamassa likaamisessa tai puun mahlassa. Sitkaimman lian syy löytyy kuitenkin kirvojen mesikasteesta.

luonto
Nokihärmän sotkema puistonpenkki.
Katja Oittinen / Yle

Kajaanin keskustassa lehmusten alla olevat penkit ovat muuttuneet kesän ja alkusyksyn saatossa likaisiksi ja tahmaisiksi. Penkeillä ei voi istua itseä likaamatta.

Samanoloista likaa esiintyy joskus myös kävelykaduilla isojen puiden läheisyydessä. Kainuun ammattiopiston puutarha-alan opettaja Katja Moilanen kertoo syyn olevan yksiselitteinen.

– Tämä likaisuus johtuu välillisesti näistä lehmuksista, joissa on kirvoja. Ne erittävät mesikastetta, jossa elää nokihärmä, joka likaa näitä penkkejä. Toki niissä saattaa olla mukana myös katupölyä.

Nokihärmä estää lehtien yhteyttämistä. Penkkien likaantumisesta on puutarhurin helppo huomata puun tulleen kipeäksi.

– Lehmus on yksi tyypillisimpiä katujen puita. Tässä voisi miettiä, että onko penkit sijoitettu oikein vai voisiko niiden paikkaa vaihtaa, Moilanen haastaa miettimään.

Kirvan mesikasteessa elävän nokihärmän sotkemat puistonpenkit.
Lehmuksessa viihtyvien kirvojen mesikasteessa elävä nokihärmä on sotkenut tänäkin kesänä penkkejä muun muassa Kajaanin Brahenkadulla.Katja Oittinen / Yle

Toinenkin puistoalueen tyypillinen sotkija on hienon näköinen puu. Lumen näköisen siitepölyn tuottajana tunnettu poppeli on todella yleinen katujen tahmaaja.

– Poppelit kukkivat alkukesästä. Kun lehtien silmusuojat tippuvat, tahmaavat ne maata ja tarttuvat kävelijöiden kenkien pohjiin. Tämä on toinen tahmainen puistojen yleisistä puista, sanoo puutarha-alan opettaja Katja Moilanen.