Lintujen kauhu ei kiillä – Variksenpelättimelläkin voi kisata suomenmestaruudesta

Perinteisiä räsyukkoja, vihaisia lintuja ja folioasuisia prinsessoja. Vain mielikuvitus on rajana, kun kilpailijat valmistelevat variksenpelättimiään lauantaisiin suomenmestaruuskilpailuihin.

Kotimaa
"Kärttyinen tipu" nimeä kantava pelätin oli vuonna 2013 yleisön suosikki.
"Kärttyinen tipu" nimeä kantava pelätin oli vuonna 2013 yleisön suosikki.Omenakarnevaalit ry

Jotta syksyinen sato ei mene varisten suihin, tarvitaan marjavartioon toimiva variksenpelätin. Lauantaina Lohjan Omenakarnevaaleilla taistellaan jo viidettä kertaa pelättimen teon Suomen mestaruudesta. Omenakarnevaalit ry:n hallituksen sihteeri Helena Kontion mukaan kilpailuun osallistuvat kaikenlaiset pelättimet laidasta laitaan. Leikkimielisyys on ainoa vaatimus osanottajilta.

– Variksenpelättimiä tulee ihan kaikenlaisista lähtökohdista, jotkut pelättimet tuodaan pelloilta, eli ne ovat olleet töissä. Käsitöistä innostuneet saattavat tätä kisaa varten lähteä tekemään pelätintä ja monet ryhmät, kuten kuvataidekoululaiset osallistuvat porukalla, Kontio kertoo.

Pelättimen valitsee Vuoden Lauri

Varmaa tapaa Suomen mestaruuden voittoon ei ole, sillä vuosittain vaihtuva tuomari valitsee mestaruus pelättimen omien mieltymystensä mukaan.

Tuomarina toimii Vuoden Lauri, Laurin päivänä valittu merkittävä Lohjalainen. Vuoden 2014 variksenpelättimien SM-kilpailua tuomaroi Irja Olkinuora. Myös yleisön suosikki palkitaan äänestyksen perusteella.

– Mielikuvitus on rajana pelättimen rakennuksessa, mutta toki on hyvä ottaa sääolot huomioon. Kiiltävät esineet taas houkuttavat lintuja, joten niitä ei kannata käyttää, mikäli mielii rakentamaan toimivan pelättimen, Kontio neuvoo.

Lohjan omenakarnevaaleja vietetään lauantaina Lohjan museoalueella. Lisätietoja tapahtumansivustolta. (siirryt toiseen palveluun)