TVO kokoomusryhmän kuultavaksi: "Pallo on nyt heillä"

Olkiluoto 4:n jatkoaikahakemus ei kokoomusedustajien mukaan mene sellaisenaan eduskuntaan. Kokoomusryhmästä painostetaan nyt TVO:ta tuomaan uusia vakuutuksia siitä, että Olkiluoto 4 rakennetaan, jos se saa luvan.

Kotimaa
Olkiluoto 3 -reaktorin asennustöitä heinäkuussa 2014.
Olkiluoto 3 -reaktorin asennustöitä heinäkuussa 2014.Yle

Teollisuuden Voiman edustajat saapuvat ensi viikon alussa kokoomuksen eduskuntaryhmän kuultavaksi Olkiluoto 4:n jatkoaikahakemus-asiasta. Tapaaminen järjestetään todennäköisesti tiistaina.

Satakuntalainen kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) korostaa, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) alkuviikosta ilmoittama päätös siitä, että TVO:n jatkoaikahakemusta ei hyväksytä, pitää edelleen paikkansa.

TVO:lta vaaditaan lisätietoja

TVO:lta odotetaan nyt uusia tietoja ja vakuutuksia siitä, että ydinvoimala rakennetaan, jos rakentamislupa-hakemuksen jättämiselle myönnetään jatkoaikaa. Sampsa Katajan mukaan Vapaavuori on valmis kuulemaan lisäselvityksiä.

– Pallo on nyt TVO:lla. Työ- ja elinkeinoministeriö on katsonut, että nykyaineisto ei anna perusteita jatkoajan myöntämiselle. TVO:n on tuotava lisätietoja, Kataja sanoo.

Katajan mukaan kokoomuksen ministereillä ei ole halua tuoda asiaa eduskunnan päätettäväksi, kuten SDP on vaatinut. Hallitus voi kuitenkin hänen saamiensa lupausten mukaan ottaa vielä lisää materiaalia käsiteltäväksi, jos TVO pystyy sitä toimittamaan.

Kokoomuslaiset tulisilla hiilillä

TVO:n pääomistajan Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Lauri Virkkunen sanoi torstaina MTV3:n uutisille, että Teollisuuden Voima on valmis toimittamaan hallitukselle lisäaineistoa.

Erityisesti Satakunnan kokoomuslaiset ovat vaatineet TVO:n luvan jatkoajan hyväksymistä. Kokoomuslaisten on vaikea selittää, miten ydinvoimamyönteinen puolue on asettunut vastustamaan Satakunnan kannalta merkittävää, miljardien eurojen investointia.

Satakunnan kokoomus pelkää jopa toisen kansanedustajapaikan menettämistä, jos Olkiluoto 4 hylätään.