1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vinttikoiralla on pikajuoksijan treeniohjelma

Vinttikoiraharrastukseen voi helposti hurahtaa hyvän harrastajaporukan kautta. Vinttikoirakisoissa menestyminen vaatii kuitenkin koiran kouluttajalta pitkäjänteistä työtä.

Kotimaan uutiset
Vintiikoira
Pasi Punkari / Yle

Oulussa Haukiputaan Virpiniemessä sijaitsee Suomen pohjoisin vinttikoirarata. Muita ratoja löytyy Helsingistä, Turusta, Hyvinkäältä sekä Tampereelta, jossa juostiin hiljattain jopa vinttikoirien MM-kilpailut. MM-kisoihin osallistui edustajia 15:stä maasta.

Jos lajia harrastaa vähän enemmän tosissaan muodostuvat kisamatkat pohjoisesta pitkiksi. Vinttikoiriin noin seitsemän vuotta sitten hurahtanut oululainen Heikki Niva ei kuitenkaan voivottele etäisyyksiä.

– Kyllähän se tietysti on hullunkurista, että sitä ajaa autolla Etelä-Suomeen kahdeksan tuntia ja toivoo, että koira juoksisi parikymmentä sekuntia mahdollisimman nopeasti radalla, hymyilee Heikki Niva.

Mutta missäpä harrastuksessa ei olisi näitä hullunkurisia piirteitä.

Menestyminen vaatii harjoittelua

Kisoissa vinttikoirat jahtaavat radalla valkoista muovinauhaa, joka lepattaa mukavasti ja herättää näöllä metsästävien koiria saalistusviettiä. Vinttikoirat pääsevät keskimäärin 50 km/h nopeuksiin ja huippunopeudet muodostuvat jopa vielä kovemmiksi.

Kisoissa menestyminen vaatii lähes päivittäistä harjoittelua. Koirien kanssa tehdään monipuolista yleiskuntoilua ja voimaharjoittelua, palauttamista ja veryttelyä unohtamatta. Heikki Niva vertaakin koirien treenaamista esimerkiksi pikajuoksijoiden harjoitteluihin.

Hyvä porukka vetää harrastuksen pariin

Oululainen Jyrki Ruotsalainen on touhunnut vinttikoirien kanssa jo parikymmentä vuotta. Hän kehuu koiraharrastajia mukavaksi porukaksi, joka kerta toisensa jälkeen saa lähtemään mukaan kisoihin.

Hänellä on tällä hetkellä yksi koira kisaiässä, kaksi koiraa jo eläkkeellä ja alle vuoden ikäinen koira vasta aloittelemassa harrastusta. Vinttikoira siirtyy eläkkeelle kisatouhuista noin kahdeksan vuoden iässä.

Maailmalla kovimmat juoksukoirat löytyvät Englannista sekä Australiasta. Siellä kisoissa liikkuu myös isoja rahoja, tarjolla on voittajille jopa yli sadantuhannen euron palkintosummia. Suomessa harrastajat joutuvat tyytymään koiran muonapusseihin sekä pokaaleihin.

Kisat ovat tasaisia ja voittaja joudutaan ratkaisemaan pikajuoksutyyliin maalikamerakuvan avulla.

Lue seuraavaksi