Turun telakan työsuojeluvaltuutettu: Tuntuu niin hyvältä, että tekisi mieli hypätä kattoon

Meyer Turku -telakan työntekijät ja uusi omistaja haluavat palauttaa Turun telakan kunnian. Telakan työntekijät ovat valmiita kovaan työhön.

talous
Ari Rajamäki
Työsuojeluvaltuutettu Ari RajamäkiSamuli Holopainen/Yle

Neljäkymmentä vuotta Turun telakalla työskennellyt työsuojeluvaltuutettu Ari Rajamäki sanoo suoraan, että perjantai on ollut yhtä hymyä.

– Tuntuu niin hyvältä, että tekisi mieli hypätä kattoon. Ehkä hienoin työpäivä minun 40-vuotiselle telakkaurallani, Ari Rajamäki hehkuttaa.

Rajamäen mukaan Turun telakan tulevaisuuden epävarmuus on häirinnyt kaikkien telakkalaisten elämää jo pitkään.

– Tilanne ja epävarmuuus takavuosina on ollut hirveä, mutta nyt tuntuu hyvältä.

Työtä, työtä, työtä

Työsuojeluvaltuutettu Ari Rajamäki sanoo, että telakkalaiset ovat keskustelleet uuden omistajan kanssa pitkään ja hyvässä hengessä. Telakkalaiset ovat valmiita kovaan työhön, sillä heidän mielestään saksalainen perheyhtiö Meyer Werft on Turun telakalle paras mahdollinen omistaja.

– Eihän tämä niin ole, että joulupukki on nyt tullut ja sieltä saa valita mitä tykkää. Tämä tarkoittaa Tami Tammisen sanoin vöök, vöök, vöök, eli kovaa työtä tästä eteenpäin.

Telakkalaiset ja uudet omistajat ovat sopineet yhdessä eräänlaisesta syyskihlauksesta. Rajamäen mukaan työntekijät aikovat osoittaa uudelle omistajalle, että he ansaitsivat uuden mahdollisuuden.

– Henkilöstöryhmien edustajien ja telakan johdon kanssa olemme yhdessä sopineet, että telakan kunnia palautetaan ja tekeminen sujuvoitetaan, ja sitä kautta myöskin osoitetaan, että me ansaitaan tämä päivä.

Slaaveista saksalaisiksi

Rajamäki sanoo, että telakan työntekijät ovat valmiita muuttumaan saksalaisen omistajan haluamaan suuntaan.

– Voi olla, että meillä on täällä venäläistä jättöä sadan vuoden ajalta, vähän slaavilainen meininki. En minä ainakaan vastusta sitä, että jos perheyhtiön siisteys ja täsmälisyys otetaan täällä käyttöön, työsuojeluvaltuutettu Ari Rajamäki sanoo.