Jan Vapaavuori: Turun telakka sai turvatun tulevaisuuden

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan STX Turun telakan myynti saksalaiselle Meyer Werftille on iso asia koko Suomelle. Vapaavuori sanoo kuitenkin, että Suomen valtio irtautuu telakkatoiminnasta myöhemmin.

talous
Jan Vapaavuori.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori oli perjantaina erittäin tyytyväinen mies. Hän kantoi päävastuun Suomen valtion ja saksalaisen Meyer Werft -telakan neuvotteluissa, jotka johtivat lopulta STX Turun telakan myyntiin.

Uuden telakan nimeksi tulee Meyer Turku ja sen omistavat Meyer Werft 70 prosentin osuudella ja Suomen valtio 30 prosentilla.

– Tämä on erittäin iso asia Turun telakalle, Turulle ja Suomen meriteollisuudelle. Tämä on sen kokoluokan asia, että tämä on iso asia myös koko Suomelle, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoo.

Jan Vapaavuori uskoo, että kaupan myötä telakkateollisuus Turussa jatkuu vielä pitkään.

– Nyt maailman maineessa ollut Turun telakka saa turvatun tulevaisuuden useiksi vuosiksi eteenpäin, Vapaavuori sanoo.

Myyntihinta on salaisuus

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan tarkoitus on, että Suomen valtion irtautuu jossain vaiheessa telakkatoiminnasta.

– Se jää nähtäväksi kuinka kauan Suomen valtio on mukana Meyer Turun telakan toiminnassa. Tarkoitus on, että pitkässä juoksussa Turun telakka siirtyy kokonaan Meyerin omistukseen. Katsotaan sitten mikä on sopiva irtautumisajankohta.

Turun telakan myyntihintaa ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan kauppahinnan kertominen on yksinomaan Meyer Werftin asia.

– Suomella ei ole mitään syytä olla kertomatta kaupan hintaa, mutta kunnioitamme Meyerin halua, olla kertomatta mitä telakasta maksettiin, Jan Vapaavuori sanoo.