1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

250 mopoteiniä teki Keskolle kymmenien tuhansien vahingot – poliisi iskee mopomiitteihin

Poliisi on valmiina iskemään laittomiin mopomiitteihin. Kesän aikana jopa satapäiset joukot mopoja ja moottoripyöriä on kokoontunut hämäläiskaupungeissa kiihdyttelytapahtumiin. Tieto mopomiiteistä leviää yleensä sosiaalisessa mediassa, jota myös poliisi seuraa.

media
Mopot ajelevat ristiin rastiin parkkipaikailla
Mopot pärisevät Riihimäen Merkoksen kauppakeskuksen pihamaalla ja tuhrivat parkkipaikkamerkintöjä.

Viime viikonloppuna moottorit pärisivät Riihimäen Merkoksen kauppakeskuksen pihamaalla ja pilasivat parkkipaikkamerkintöjä. Vastaavia laittomiksi luokiteltuja tapahtumia on ollut myös Hämeenlinnassa ja Forssassa, vahvistaa komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliiista.

Poliisi luokittelee mopomiitit yleisötapahtumiksi, joista pitää tehdä ilmoitus poliisille ja niissä pitää olla myös järjestyksenvalvojat.

– Kun saamme etukäteen tiedon tällaisesta tapahtumasta, otamme sen huomioon työvuorojärjestelyissä. Jos se tulee meille yllätyksenä, kokoamme olemassa olevat poliisivoimat paikalle, kertoo Lindstedt.

Kesko rakentaa barrikaadit kymmenillä betoniporsailla

Merkoksen pihassa Riihimäellä on tänä kesänä ollut pari, kolme isompaa mopomiittiä. Kerran poliisin onnistui estää isompi kokoontuminen, kertoo Keskon Uudenmaan alueen kiinteistöpäällikkö Mika Rainemaa.

– Osa hurjasteluista on alkanut jo lauantai-iltana puoli kuuden aikoihin, jolloin kauppakeskuksessa on ollut vielä asiakkaita. Lisäksi pienempiä kokoontumisia on ollutuseina arki-iltoina.

Parkkiruutujen maalaaminen uudelleen maksaa 20 000-25 000 euroa

Mika Rainemaa

Kaksipyöräisten mopomiiteistä on koitunut Keskolle kymmenien tuhansien eurojen kustannukset. Kumien polttaminen on pilannut kauppakeskuksen pihalla olleet parkkiruutujen maalaukset. Keskon Uudenmaan alueen kiinteistöpäällikkö Mika Rainemaa laskee, että parkkiruutujen maalaaminen uudelleen maksaa 20 000-25 000 euroa.

– Normaalisti tätä työtä ei tehtäisi talvea vasten, mutta nyt se on pakko tehdä. Lisäksi nuoria on kiipeillyt sisääntulokatosten päälle ja siellä olleet ryttypellit ovat painuneet. Me joudummekin tarkastamaan katosten kunnon.

Mopojen ja moottoripyörien hurjastelua hillitsemään Kesko tilasi torstaina 45 betoniporsasta. Ne saadaan paikoilleen viikon sisällä, uskoo Rainemaa.

Hän huomauttaa, että kauppakeskuksen parkkipaikka on yksityisaluetta ja sen luvaton käyttö on kielletty. Toistaiseksi Kesko ei ole valmistellut koko alueen aitaamista, sillä aidan rakentaminen olisi kallista ja vaatisi rakennusluvan.

Poliisi seuraa mopoteinien sosiaalista mediaa

Poliisi seuraa sosiaalista mediaa mopomiittien varalta. Poliisilla on some-poliisien lisäksi myös muuta tiedustelutoimintaa, jota kautta saadaan tietoa laittomista kokoontumisista. Joskus tieto mopojen ja moottoripyörien joukkokokoontumisista on tullut myös sivullisilta. Tarvittaessa poliisi pyytää lisävoimia liikennepoliisilta tai ympäröivistä poliisipiireistä.

Kun sieltä on lähdetty ajelemaan, poliisit ovat olleet letkassa mukana seuraamassa menoa

Tarja Lindstedt

– Poliisi on päässyt aika hyvin puuttumaan näihin tapahtumiin silloin, kun olemme saaneet niistä tiedon. Olemme laittaneet silloin valmiiksi partioita paikan päälle. Kun sieltä on lähdetty ajelemaan, poliisit ovat olleet letkassa mukana seuraamassa menoa.

– Varsinaisista tapahtumista poliisi ei ole kirjoittanut seuraamuksia, mutta tapahtumista mopomiitin sisällä ja matkalla on kirjoitettu sakkoja ja rikesakkoja ja annettu huomautuksia. Törkeimmistä tapauksista on myös tehty rikosilmoituksia, kertoo komisario Tarja Lindstedt.

Keuliminen käy äkkiä kortin päälle

Mopomiiteissä osa kuljettajista on keulinut pyörällään. Etupyörä ilmassa ajaminen eli keuliminen tietää kuljettajalle jopa ajokieltoa.

– Keuliminen on tahallista toimintaa, johon kuljettaja vaikuttaa aktiivisesti. Siitä kirjoitetaan vähintään sakko, mutta se saattaa myös käydä ajokortin päälle, varoittaa komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisista.

Poliisilla ei ole tiedossa, että mopomiiteissä olisi sattunut isompia onnettomuuksia. Lindstedt arvelee, että mahdolliset haavat on nuoltu omissa oloissa.

Lue seuraavaksi