Vararenkaan puuttuminen on lisännyt autojen hinaamisia

Noin puolet uusista autoista sisältää nykyään renkaanpaikkaussarjan vararenkaan sijasta. Viitisen vuotta sitten yleistynyt paikkaussarja sisältää kertakäyttöisen paikkausaineen ja sähkökäyttöisen kompressorin, joka saa virtansa auton tupakinsytyttimestä.

liikenne
Kuvassa auton kesärengas.
Anssi Leppänen / Yle

Pieneen tilaan mahtuva renkaanpaikkaussarja vähentää auton painoa ja kulutusta sekä säästää tilaa takakontissa. Ongelmatonta paikkaussarjan käyttäminen ei kuitenkaan ole, sillä Autoliiton mukaan autojen hinaukset ovat lisääntyneet osittain paikkaussarjojen johdosta. Sama asia on huomattu myös rengasliike Vianorilla.

– Kun vararengasta ei ole, hinauksia on tullut jonkin verran enemmän. Sen huomaa täällä rengasliikkeessä, Kajaanin myyntipisteen päällikkö Jukka Jokelainen kertoo.

Paikkaussarja tukkii vain pienimmät pistovuodot. Suuremmissa, esimerkiksi usemman millin, kokoisissa viiloissa sarjasta ei ole apua. Suomessa talvi aiheuttaa oman ongelmansa, sillä kovalla pakkasella paikkausarjan toiminta on epävarmaa. Lisäksi kaikki autoilijat eivät ole huomanneet perehtyä sarjan käyttöohjeisiin ennen tositilannetta.

– Kaikki autoilijat eivät ole tutustuneet sarjan käyttöön, joten kun tilanne tulee yllättäen tien päällä, niin sarjaa ei osata käyttää, Jokelainen mainitsee.

Autoliitosta muistutetaan, että renkaanpaikkaussarjalla rengas korjaantuu vain hetkellisesti. Paikkauksen ansiosta auton pystyy ajamaan rengasliikkeeseen varsinaista renkaan korjaamista varten.

Yleisin syy auton renkaan puhkeamiseen ovat ruuvit.

– Aika paljon tieltä löytyy ruuveja ja nauloja, jotka puhkaisevat renkaita. Lisäksi metsäautoteiden kalliomurskeesta tehty pinnoite menee renkaista läpi helposti, Jokelainen huomauttaa.

Kolmantena vaihtoehtona Run-Flat rengas

Renkaanpaikkaussarjoja on kaksi erilaista. Uusissa autoissa on varusteena paikka-aine ja kompressori. Autoilija voi ostaa myös erikseen paikka-aineen, joka sekä paikkaa että täyttää renkaan. Tällöin ei kompressoria tarvita.

Vararenkaan ja paikkaussarjan lisäksi on olemassa vielä kolmas vaihtoehto: Run-Flat rengas.

– Jotkin autot on varustettu Run-Flat renkailla, joilla voi ajaa varovasti renkaan tyhjennettyä ilmasta lähimmälle korjaamolle. Tämä on kuitenkin marginaalinen vaihtoehto, Jukka Jokelainen kertoo.

Rengasrikon voi välttää monin eri tavoin.

– Ajotapa on yksi asia, esimerkiksi sepelialustalla vauhtia pois. Myös rengaspaineet on pidettävä suositusten mukaisena, Jukka Jokelainen toteaa.