1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hannes Heikura valmistautuu valokuvissaan loppuun

Hannes Heikuran valokuvissa valmistaudutaan lopulliseen yksinäisyyteen, koska "mikään ei saa tulla yllätyksenä". Valokuvaaja työstää parhaillaan jatkoa Dark Zone ja Walk Alone -kuvasarjoille.

Hannes Heikura sarjasta DARK ZONE
Hannes Heikura vieraili perjantaina Radio Keski-Suomessa. Haastattelussa hän pohtii lopullista yksinäisyyttä ja sitä, miksi auto on lopulta parempi kuin ystävä.
Kuva: Hannes Heikura

Valokuvaaja Hannes Heikuran kuvatrilogian päätösosa End of The Road on kahdesta ensimmäisestä osasta poiketen värillinen. Sarjan teemassa synkät sävyt säilyvät.

– Se on matkan loppu. Se kuvaa sitä, että elämä loppuu. Se ei pääty mihinkään hautajaisiin, vaan se on symbolinen kuvitus, Hannes Heikura kuvaa.

Dark Zone (2011) ja We Walk Alone (2013) kuvasarjojen tapaan kuvissa nousee vahvasti esiin yksinäisyys. Valokuvaajalle yksinäisyys ei kuitenkaan ole sama asia kuin suru tai pelko.

– Minulle yksinäisyys ei ole mitenkään surullinen tai pelottava asia. Päinvastoin. Itse asiassa minulla ei ole ystäviä ollenkaan, mutta en minä niitä kaipaakaan. Todella suuresti viihdyn yksikseni. Mutta minusta se on terveellä tavalla yksinäisyyttä, Heikura kertoo.

Mikko Maasolan haastattelussa valokuvaaja pohtii yksinäisyyden sävyjä ja sitä lopullista yksinäisyyttä.

Hannes Heikuran näyttely DARK ZONE (Hämärä Vyöhyke, 2011) ja WE WALK ALONE (Kuljemme Yksin, 2013) Jyväskylän Taidemuseossa 19.9.–30.11.2014