Brassijujutsu painii suosiosta

Kamppailulajien määrä on viime vuosina kasvanut Suomessa. Jotkut lajit ovat keskenään niin samankaltaisia, että yhteisharjoitukset ovat mahdollisia. Brasilialaisen jujutsun ja lukkopainin peruskursseja järjestetään jujutsuseuroissa ympäri maata.

Kotimaa
Miehet tatamilla harjoittelemassa brassijujutsua
Jyri Salonen / Yle

Brasilialaisen jujutsun juuret löytyvät Japanista. Laji on nimittäin kehitetty japanilaisten jujutsu- ja judotekniikoiden pohjalta.

Kerran kävi niin, että harrastaja oli tehnyt kaupungilla kiellettyjä liikkeitä ja siitä tuli äkkiä tieto seuralle.

Henri Hanhirova

Brasilialainen jujutsu painottuu erilaisiin maassa käytäviin kamppailutekniikoihin. Tyypillisessä ottelutilanteessa vastustaja pyritään viemään mahdollisimman pian maahan, jossa ottelu lopetetaan lukolla tai kuristuksella. Jos lopetusta ei saada aikaan, niin eniten pisteitä kerännyt voittaa ottelun.

Lukkopaini muistuttaa hyvin paljon Brasilialaista jujutsua, mutta siinä ei käytetä jujutsu-pukua gi’tä. Otteen saaminen vastustajasta on siten vaikeampaa. Myös säännöt ovat vähän vapaammat jalkalukkojen osalta.

Tavoitteena selviytyminen

Tornion jujutsuseura järjestää lajien yhteisiä peruskursseja säännöllisesti. Ohjaaja Henri Hanhirova näkee lajeissa potentiaalia.

– Nämä ovat tosi nuoria lajeja Suomessa. Etelässä nämä ovat yleistyneet ja lähteneet hyvään kasvuun. Peruskursseilla on paljon porukkaa. Pohjoisessa ainoat seurat löytyvät Tornion lisäksi Rovaniemeltä ja Oulusta.

Tornion tatamia pöllyttää peruskurssilla kymmenkunta henkeä. Hanhirova linjaa tavoitteet aloittelijoille.

Nämä ovat tosi nuoria lajeja Suomessa. Pohjoisessa ainoat seurat löytyvät Tornion lisäksi Rovaniemeltä ja Oulusta.

Henri Hanhirova

– Ensimmäisenä täytyy oppia selviytymään mattopainissa, sitten pakenemaan lukoista ja lopulta tekemään itse suorituksia.

Edistyneimmille ja peruskurssit käyneille järjestetään omat yhteistreenit.

Naiset tervetulleita, nuoret vanhempien luvalla

Tornion jujutsuseurassa myös naiset voivat osallistua samoille peruskursseille miesten kanssa.

– Meillä on käynyt muutamia naisia treeneissä. Olemme antaneet heidän yleensä painia keskenään, ettei tule kiusallisia tilanteita, Hanhirova myhäilee.

Kurssin ikäraja on 16 vuotta, mutta myös nuorempia voidaan päästää mukaan vanhempien luvalla.

Herrasmiesurheilua

Kamppailulajien yleisen käytännön mukaan rikosrekisteriä tai veriteitse tarttuvia sairauksia ei suvaita. Myös liikkeiden tekeminen muussa kuin itsepuolustustarkoituksessa on kiellettyä.

Asioita ei erikseen tutkita, mutta valppaat harrastajat pitävät toisiaan silmällä. Hanhirova antaa varoittavan esimerkin.

– Kerran kävi niin, että harrastaja oli tehnyt kaupungilla kiellettyjä liikkeitä ja siitä tuli äkkiä tieto seuralle. Tekijä potkittiin pois kurssilta.

Jyri Salonen / Yle