Formulafanit ympäri maailman ihailevat Valtteri Bottaksen Lieksassa luotuja uniikkikypäriä

"Special helmet for this weekend!" Näin kiittää Formula ykkösissä ajava Valtteri Bottas twiitissään lieksalaista Erkko Vainikaista, joka on Bottaksen kypärän 'hovimaalari'. Singaporen kisaan kypärä sai erikoismaalauksen; iltakisaan laitettiin Singaporen lipun lisäksi sopivasti kimalletta päivämäärillä höystettynä.

urheilu
Valtter Bottaksen kypärä
Erkko Vainikainen kertoo yhteistyöstä formulakuski Valtteri Bottaksen kanssa

– Maalasin viitisen vuotta sitten eräälle Valtterin kaverille ajokypärän, ja se oli ilmeisesti sellainen, joka miellytti. Sieltä tuli sitten yhteydenotto, jossa kysyttiin, olisiko kiinnostusta yhteistyöhön Bottaksen kanssa. Kyllähän se kiinnosti, ja siitä lähtien näitä formulakuskin kypäriä nyt on saanut maalailla, myhäilee Erkko Vainikainen rauhallisesti verstaassaan Lieksassa.

Vainikainen toteaa, että Bottas on reilu kaveri, jonka kanssa on mutkatonta toimia.

– Täytyy kyllä sanoa, että Valtteri on harvinaisen hyväkäytöksinen nuorimies. Jämpti ja reilu kaveri, joka osaa kakistelematta sanoa mitä haluaa, tai mistä ei pidä. Hänen kanssaan on erittäin mukavaa työskennellä, Vainikainen toteaa.

Erkko Vainikainen on maalannut kypäriä jo 15 vuotta. Muunmuassa Ari Vatanen, Toomas Heikkinen, Anita Mäkelä ja Iisko-Matti Näkkäläjärvi ovat kaasutelleet lieksalaismaalarin laatima kisakypärä päässään.

Formulakuskin kypärää varten käydään alkuvuodesta neuvonpito, jossa sovitaan raamit paikalleen. Logojen paikat ja koko, samointallin värimaailma nuotitetaan tarkkaan, mutta paljon jää silti taiteilijalle omaakin pelialustaa.

Ensin hiotaan kypärä ja tehdään suojaukset, ettei sisus ime maalihöyryjä. Sitten suunitelman mukaan tehdään teippaukset ja maalataan väri kerrallaan, niin kuin värityskirjaa ruiskumaalilla maalailisi.

Erkko Vainikainen

– Kyllä tässä itseään pääsee mukavasti toteuttamaan. Tämä on tällaista käsityötä erikoismaalien ja -tekniikoiden parissa, ja oikeastaan loputon oppimisprosessi. Pyrin välttämään teippauksia kypärissä mahdollisimman pitkälti, kyllä nämä pääsääntöisesti maalattuina täältä maailmalle lähtevät, Vainikainen kertoo.

– Aikataulut ovat välillä kipakoita. Valtterin Singaporeen tilaama kypäräkin lähti pikapostina täältä Englantiin, Erkko Vainikainen naurahtaa.

Ainoa mitkä ratkaisee, on tyytyväinen asiakas

– Formulakuskien kypärä on oikeastaan ainoa varuste, jonka suhteen kuskeilla on sananvaltaa. Niinpä sen värit ja ilme halutaan hifistellä itselle mieleiseksi. Monien kuskien kypärät ovat suorestaan legendaarisia, niin väreiltään kuin muodoiltaankin, ja heidät tunnistetaan niiden avulla. Kyllä tässä siinä mielessä tuntee olevansa välillä aika paljon vartijana, ja tuntuu hyvältä että työnjälki toimii, Vainikainen juttelee.

Bottaksen uusinta kypärän ilmettä hehkutetaan estottomasti Twitterissä, ja toki se maalarinkin mieltä lämmittää. Tekijämiehellä on kuitenkin selvä käsitys siitä, millä on eniten merkitystä.

– Kyllähän se niin on, että lopulta merkitystä on vain sillä, että asiakas on tyytyväinen ja saa sitä mitä tilaa. Siitä se maalarin mielikin ilahtuu, kun tietää että on onnistunut vastaamaan haasteeseen, Vainikainen toteaa.

– Minua on aina kiinnostanut piirtäminen, jo lapsena näprättiin pienoismalleja melkoinen määrä. Siinä tuli nämä maalihommatkin vastaan. Joskus lukioaikaan piti sitten ryhtyä pohtimaan vakavammin, mitä sitä ryhtyisi tekemään elantonsa eteen. Opinto-ohjaajan vinkistä ohjauduin mainosalalle, ja pikku hiljaa tuli sitten tilanne, että perustin oman yrityksen. Autojen ja liiketilojen teippaukset ovat kypärien maalauksen lisäksi olleet päätoimialuettani jo vuodesta 1999, Erkka Vainikainen kertoo.

Vieraana varikolla

Erkko Vainikainen on käynyt katsomassa asiakastaan myös aitiopaikalla, kutsu aika-ajoja seuraamaan oli ikimuistoinen reissu.

– Kutsun myötä mentiin kaverini kanssa Barcelonaan ja löydettiin seikkailtuamme lopulta Formula-alueelle. Valtterin isä otti meidät siellä ohjaukseensa koko päivän ajaksi, ja pääsimme seuraamaan pilttuusta ihan läheltä sitä touhua. Kisaviikonlopun glamour ja hulina puuttui tarkkaan, ja se oli minusta hyvä. Paljon ajoa ja paljon kierroksia. Se oli pitkä ja hieno päivä, kerrassaan elämyksellinen kokemus!