1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä-pakotteet tuovat myös bisnesmahdollisuuksia – "Joku sinne toimittaa tavaroita kuitenkin"

Tutkijat ja elinkeinoelämän edustajat toteavat haastatteluraportissa, että suomalaisilla logistiikka- ja matkailuyrityksillä on mahdollisuus profiloitua pakotteiden aiheuttamassa uudessa tilanteessa. Haastateltujen mukaan suhtautuminen venäläisiä kohtaan on huonontunut Suomessa.

talous
Venäjä, lippu liehuu
Yle

Venäjän ja länsimaiden välien kiristyminen voi tuoda suomalaisille yrityksille myös uusia bisnesmahdollisuuksia. Konsulttiyhtiö Capfulin tekemän haastatteluraportin mukaan uusia mahdollisuuksia voisi löytyä esimerkiksi logistiikka-alalta.

Capfulin raportti esiteltiin Venäjä-pakotteisiin liittyvässä työpajassa Kotkassa perjantaina. Raporttiin on haastateltu 17 henkilöä, jotka ovat pääasiassa Venäjään erikoistuneita tutkijoita, virkamiehiä sekä elinkeinoelämän edustajia. Raportissa tarkastellaan pakotteiden vaikutusta erityisesti Kymenlaakson elinkeinoelämään.

Suomi voisi toimia kauttakulkumaana

Kyselyyn vastanneiden mukaan Venäjän kauppasuhteet ovat lähentymässä esimerkiksi Kiinan, Intian, Brasilian ja Turkin kanssa, jotka eivät ole mukana pakotteissa. Näiden maiden kiinnostus voisi hyödyttää myös Suomea. Venäjälle vievät ulkomaiset yritykset voisivat investoida Suomessa esimerkiksi varasto- ja muihin tuotantotiloihin. Capful Oy:n Kimmo Kivinen sanoo, että tämä vaatii suomalaisilta aktiivista otetta ja alueen turvallisuutta pitäisi korostaa.

– Muutosvaiheessa on mielenkiintoista nähdä, voisivatko kuljetusreitit ohjautua esimerkiksi Kymenlaakson kautta. Monien tuotteiden osalta vienti suoraan Venäjälle voi olla epävarmaa. Voisi olla helpompaa tuoda tavara ensin tänne, hoitaa rajamuodollisuudet ja viedä vasta sen jälkeen Venäjälle, toteaa Kivinen.

Venäläisten matkailu on hiipunut heikon ruplan ja taloustaantuman myötä, mutta konsulttiselvityksessä sekin nähdään uutena mahdollisuutena. Kun rahaa on käytettävissä vähemmän, on viikonloppureissu helpompi tehdä rajan läheisyyteen. Venäjän vastapakotteiden vuoksi monet elintarvikkeet on asetettu tuontikieltoon EU-alueelta. Tämä voisi lisätä ostosmatkailua.

– Vaikka Venäjällä on kannustettu kansalaisia matkustamaan kotimaassa, on heillä edelleen erityinen suhde Suomeen. Markkinointiin pitää panostaa ja meidän pitää myös kumota vääriä huhuja matkustamiseen liittyen, sanoo Tuomas Paananen Capfulista.

Venäjällä on liikkunut esimerkiksi sellaisia tietoja, että Suomi ei myöntäisi enää viisumeja ja että venäläisille oltaisiin asettamassa erityistä matkailuveroa.

Pakotteiden painoarvoa liioitellaan

Raportin mukaan media pitää pakotteista liian suurta meteliä pakotteiden todelliseen vaikutukseen nähden. Haastatellut kiinnittivät myös huomiota siihen, että suomalaisten suhtautuminen venäläisiä kohtaan olisi huonontunut.

"Yleinen ilmapiiri on heikentynyt nopeasti. Talvisota on vielä monella käymättä loppuun. Minulla on Venäjän rekkarit ja kyllä minulle keskisormet heiluu, valot vilkkuu ja torvet soi Suomen liikenteessä", totesi yksi haastateltavista.

Itä-Ukrainassa taistelut ovat toistaiseksi tauonneet tulitauon myötä, mutta alueella voi edelleen katsoa vallitsevan sotatila. Suomalaisten omien bisnesmahdollisuuksien pohtiminen sodan keskellä voi kuulostaa erikoiselta. Eräs haastateltavista kehotti suomalaisia panostamaan myös miehitettyyn Krimin alueeseen, jonne ollaan rakentamassa paljon uutta infrastruktuuria. Kimmo Kivinen tiivistää haastateltavien tunnot seuraavasti.

– Liiketalous on nykyään sellaista, että joku siellä kuitenkin toimii. Ihmiset tarvitsevat tavaroita esimerkiksi Pietarissa ja Moskovassa, ja joku niitä heille toimittaa. Eettisistä syistä voi tietysti jättäytyä pois, mutta joku siellä tulee toimimaan, Kivinen toteaa.

Lue seuraavaksi