Maraton tarjoaa monta tapaa päästä maaliin – toinen kisaa ajasta, toinen määristä

Juoksuharrastus pitää pintansa. Vaikka harrastajien määrissä huippu on taittunut, riittää Suomen satoihin juoksutapahtumiin osallistujia. Myös seitsemänkymppiset jaksavat painaltaa joukon jatkona.

ilmiöt
Pentti Kuutti ja Minna Kaipainen pururadalla
Juoksutapahtumiin riittää osallistujia.

Lappeenrantalainen Pentti Kuutti, 70, aloitti juoksuharrastuksen jo koulupoikana. Lyhemmät matkat kasvoivat ajan kuluessa puolimaratonin kautta maratoniin. Ensimmäisen maratoninsa hän juoksi 30-40 vuotta sitten. Kaikkiaan matkan varrelle mahtuu 50-60 kokonaista maratonia.

Puolikkaaseen hän vaihtoi 10 vuotta sitten. Viimeisen maratonin Kuutti juoksi, kun täytti 60 vuotta. Hän kokeili veteraanien SM-kilpailuissa alittaa kolmen tunnin aikaa ja pääsi aikaan 2 tuntia 57 minuuttia. Puolikkaan Pentti Kuutti juoksee nykyisin aikaan 1.40-1.50.

Saukkonen kisaa määrissä, ei ajassa

Raisiolainen Kalevi Saukkonen, 71, ei tyydy puolikkaisiin. Hänellä on takanaan kaikkiaan 1780 maratonia, joiden joukossa on muutamia pidempiäkin matkoja. Kaikki alkoi vuonna 1973 paikallisessa sanomalehdessä olleen jutun innoittamana. Tälle vuodelle maratoneja mahtuu jo yli 100. Hän kisaa ennemminkin määrän kuin aikojen suhteen.

Tänä vuonna Saukkonen juoksi neljä maratonia saman viikonlopun aikana. Ensimmäisessä maratonissa Pietarsaaressa hän loukkasi nilkkansa. Seuraavana päivänä kahdessa maratonissa Nokialla tuli hänen huonoin virallinen aikansa. Neljänteen maratoniin sunnuntaisena hellepäivänä kului 10 tuntia 24 minuuttia. Se on Saukkosen ennätys. Hän kutsuukin itseään Suomen huonoimmaksi maratoonariksi.