Konnevedellä veneillään liki satavuotisilla kartoilla

Konnevesi-järven veneilykartat ovat pahasti vanhentuneet. Järvi on luodattu viimeksi viime vuosisadan alkupuolella, eivätkä sen aikaiset merikartat vastaa tämän päivän tarpeita. Konneveden järvipelastajat toivovat reittien ja merkintöjen pikaista päivitystä, jotta alueella lisääntynyt liikennöinti olisi myös turvallista

liikenne
Vene Etelä-Konnevedellä kansallispuistoksi kaavaillulla alueella.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Konneveden kunta ja Järvipelastajat esittävät liikenteen turvallisuusvirasto Trafille, että järven kartasto ja reittien merkinnät saatettaisiin ajantasalle mahdollisimman pikaisesti. Asiaa käsitellään tänään kunnanhallituksessa.

Vanhat kartat aiheuttavat vesillä vaaratilanteita, etenkin kun liikenne on uuden kansallispuiston myötä lisääntynyt.

– Veneilijöitä tullut paljon lisää tämän kesän aikana, arviolta noin 40 prosenttia, kertoo Konneveden Järvipelastajien puheenjohtaja Matti Huuskonen.

Huuskosen mukaan vedet ovat tällä hetkellä hyvin matalalla niin Konnevedellä kuin Keiteleelläkin. Vedenalaisia piilokiviä on tullut näkyviin, eikä niitä kaikkia ole merkattu kartalle. Myöskään reittimerkinnät ja turvalliset rantautumispaikat eivät ole ajantasalla.

– Nykyaikainen kalusto veneissä on digitaalista. Nämä heittävät niin paljon jo, että ei ole turvallista luottaa tähän vanhaan karttapohjaan. Ehdottomasti olisi tarvetta luodata ja merkitä uudet reitit.

Vanhat kartat vielä käytössä muuallakin

Konnevesi ei ole ainoa järvi, jonka luotaamisesta on aikaa.

– Keitelejärvestä saa digikartan karttablotterille. Sitten kun lähdetään tästä Konnevedestä ylöspäin, Kiesimä, Virmasvesi, Pielavedelle asti, siellä on edelleen tämä sama karttajärjestelmä voimassa. Osa vanhoista kartoista taitaa olla vielä vanhassa syli-pituusmitassa.

Konneveden kunta ja Järvipelastajat toivovat pikaista järven luotaamista, lisäreittien merkitsemistä sekä nopeusrajoituksen asettamista Mieronvirran ja Häyrylänrannan uimarannan välille.

Huuskosen mukaan edessä saattaa olla pitkään kestävä urakka, joka tuskin valmistunee ainakaan vielä ensi kesäksi.

– Toivottavasti asia kuitenkin etenee, sillä alueen vesistömatkailu on muuttunut ja tulee entisestää vilkastumaan.

Järvipelastajat toivottavat kuitenkin kaikki uudetkin veneilijät tervetulleiksi Konnevedelle ja valmistautuvat samalla jo tuleviin, vilkkaisiin veneilykausiin.

– Tuntuu siltä, että riskit kasvavat. Pieni toiveemme on, että Konnevesi saisi uuden, isomman pelastusaluksen lähivuosina.